Intr-o afacere, echipa este esentiala. Fara oamenii potriviti, niciun business nu poate supravietui, indiferent cat de genial este produsul sau serviciul oferit. Asa ca astazi vom povesti despre acest subiect pe cat de important, pe atat de sensibil: cum sa-ti cladesti echipa pentru afacerea ta eCommerce.
Un intelept spunea odata: “Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună”. Este posibil ca, mai ales la inceput de drum, sa incerci sa le faci pe toate. Si nici sa nu ai resursele financiare sa creezi o echipa de la inceput.
Este normal sa fie asa cand lansezi o afacere. Insa iti recomand sa iti faci un plan de la bun inceput de creare a unei echipe, pe care sa il pui in aplicare treptat, pe masura ce incepi sa faci vanzari si sa realizezi profit.
Cele 5 roluri de baza intr-o afacere
Asadar, pentru inceput, cele mai importante roluri pe care trebuie sa le ai intr-o afacere sunt:
- eCommerce
- Comercial
- Logistica
- Financiar
- Marketing
Cu aceste 5 roluri acoperite, ai tot ce-ti trebuie pentru inceput.
1. eCommerce
Responsabilul in eCommerce se va ocupa de tot ce inseamna magazin online, de la setarea magazinului si incarcarea produselor impreuna cu fotografii si descrieri, la managementul platformei si monitorizarea activitatii in aceasta zona.
Este important sa ai un om dedicat pe eCommerce in echipa, pentru ca magazinul online este energia vitala a afacerii tale. Fara un magazin online functional, afacerea ta nu va vinde. Iar fara vanzari, afacerea ta nu va supravietui.
2. Comercial
Persoana responsabila pentru zona comerciala trebuie sa se ocupe de achizitii, vanzari si clienti. Scopul ar trebui sa fie ca pe masura ce afacerea creste, acest rol sa se imparta in 4, anume un director comercial care sa coordoneze responsabili pe fiecare dintre cele 3 categorii mentionate, astfel incat fiecare categorie sa aiba o persoana desemnata pentru ea.
Partea de clienti este in special delicata, deoarece este foarte important sa ai pe cineva care sa raspunda la telefoanele si mesajele clientilor, care sa fie disponibil sa preia intrebari si sa rezolve probleme. Iar pe masura ce afacerea va creste, aceasta interactiune va deveni din ce in ce mai intensiva.
3. Logistica
Coordonatorul pe logistica este cel responsabil pentru tot ce tine de depozite si marfuri. El tine stocurile, asigura pregatirea, impachetarea si expedierea produselor catre clienti si are grija ca depozitarea sa fie facuta eficient. Pe masura ce afacerea va creste, el va avea si lucratori in depozit, oameni care sa se ocupe de logistica si distributie sub coordonarea lui.
4. Financiar
In afacerile la inceput de drum, de multe ori rolul financiar este, de fapt, unul administrativ, care acopera tot ce inseamna administrarea businessului, de la planificare financiara, la recrutare si HR, salarii, bugete, contabilitate, parteneriate si contracte.
Este un rol de suport, insa absolut vital pentru existenta oricarei companii. Fara toate aceste proceduri, facute corect si sub litera legii, afacerea nu poate functiona la parametri optimi, oricat de multe vanzari realizeaza.
Pe masura ce firma se dezvolta, rolul se va imparti in subdviziuni, astfel incat partea de resurse umane sa se separe de financiar si sa functioneze ca atare, iar partea administrativa sa nu mai interfereze cu planificarea financiara, o componenta atat de importanta pentru viitorul companiei.
5. Marketing
Un rol care este de multe ori ignorat de antreprenori cand pornesc o afacere, gandindu-se ca il pot face chiar ei printre picaturi, este de fapt mecanismul care pune rotitele vanzarii in miscare. Iar varietatea de activitati posibile in zona de promovare este atat de larga, incat ii va fi dificil unui singur om sa se ocupe (si sa se si priceapa!) la toate.
Printre lucrurile de care responsabilul de marketing ar trebui sa se ocupe, se numara SEO (Search Engine Optimization), PPC (Pay Per Click), social media, creare de continut text si video si web design. Pe langa aceste roluri de executie, aceasta persoana trebuie in primul rand sa se ocupe de strategia de marketing a produselor si pozitionarea acestora pe piata.
Iar in baza acestei strategii sa creeze un plan pentru toate zonele de promovare mentionate mai sus. Deoarece sunt multe de facut in zona aceasta, iar timpul si resursele sunt limitate, de multe ori antreprenorii apeleaza la agentii specializate care sa le ofere servicii integrate de marketing. Isi iau o grija de pe umeri si externalizeaza niste roluri pe care, ulterior, pe masura ce businessul isi ia avant, le pot prelua si angaja intern.
Alte roluri importante
Pe langa aceste roluri absolut esentiale pentru orice afacere, mai sunt cateva importante de retinut, care pot fi contopite in unul din cele 5 roluri de mai sus sau abordate separat: specialistul IT, responsabilul juridic si, asa cum am mentionat mai sus, HR si contabilitate.
Specialistul IT este cel care tine website-ul si platforma de vanzari functionale, se asigura ca totul este updatat si optimizat, si se ocupa de noi dezvoltari tehnice. De multe ori, acest rol este la inceput impartit intre specialistul in eCommerce care se ocupa de platforma online, si un freelancer/agentie externa care sa se ocupe de partea tehnica a site-ului.
Responsabilul juridic este cel care verifica contracte, sponsorizari si parteneriate, intocmeste documente juridice si se asigura ca toate procedurile si actiunile afacerii raman sub incidenta legii. De multe ori, acest serviciu este externalizat catre un avocat sau o firma de avocati care intervine punctual pe masura ce apar cerinte.
HR-ul si contabilitatea sunt de cele mai multe ori preluate de catre responsabilul financiar pentru inceput, care le acopera si pe acestea in cadrul activitatilor sale administrative. De mentionat ca de obicei in firmele mici sau la inceput de drum, serviciile de contabilitate sunt externalizate catre o firma specializata in asa ceva.
Am lucrat cu multi antreprenori de-a lungul timpului, ale caror echipe variau de la sute de membri la unul singur, fondatorul. Intr-o forma sau alta, toate rolurile de mai sus erau acoperite, chiar daca mai putin sau mai mult.
Daca esti pe cale sa pornesti o afacere, nu lasa limitarile de resurse sa te opreasca de la a incepe. Incepe astazi! Incearca sa faci cate putin din toate aceste roluri pentru a pune afacerea pe roate, iar pe masura ce aceasta va creste, vei incepe incet-incet sa iti creezi o echipa care sa preia de la tine o parte din activitati, si sa inceapa altele pentru dezvoltarea companiei.
Sper ca acest articol ti-a fost de folos. Daca esti in cautare de colegi pentru a-ti crea o echipa sau ai nevoie de specialisti pentru anumite activitati, te rog sa-mi scrii. Te pot ajuta cu idei si resurse si putem cauta solutii impreuna.
Saptamana viitoare povestim despre planul de afaceri si importanta crearii acestuia. Am si niste exemple grozave de la cursantii mei, pe care abia astept sa ti le povestesc. Te invit sa te abonezi la newsletter, pe mail vei primi printre primii cele mai noi materiale eComMasters. Si te astept si in grupul de Facebook eComMasters, unde schimbam zilnic idei.
Iti multumesc ca investesti in educatia ta in eCommerce. Impreuna construim afaceri sanatoase, de care sa fim entuziasmati si satisfacuti.