Mai este ceva timp pana la marele eveniment, dar asa cum poate stii deja, niciodata nu e prea devreme sa incepi pregatirile. Si cum in spatele unei astfel de campanii se gaseste foarte multa munca, ti-am pregatit un articol care sa te ajute sa nu cazi in plasa marilor mituri despre Black Friday.
Strategia, aspecte ce tin de tehnologie, procesul logistic sau activitatile de marketing si vanzare, toate trebuie puse la punct. Intre tine, echipa pe care o conduci si partenerii tai trebuie sa existe o comunicare mai buna ca oricand pentru a face fata cu brio provocarilor de Black Friday. Dar de toate astea iti povestesc mai pe larg in urmatoarele articole dedicate acestui subiect. Acum, asa cum o spune si titlul, te ghidez vorbim despre mituri.
Mitul 1. Nu am nevoie de o campanie de Black Friday.
Produsele sau serviciile din afacerea mea se vand oricum, nu am nevoie de o campanie de Black Friday. Clientii mei nu rezoneaza cu acest tip de campanie. Am mai incercat si in trecut, nu am avut rezultate bune, deci afacerea mea nu are nevoie de o campanie pentru Vinerea Neagra. Campaniile de aceasta anvergura sunt doar pentru afaceri mari, ce pot sa fac eu? Acestea sunt doar cateva dintre motivele care intaresc acest mit.
Adevarul e ca ai nevoie de o campanie de Black Friday.
La fel cum ai nevoie sa tii cont de trend-urile din piata pentru a tine pasul cu competitorii tai. Black Friday este mai mult decat un trend, este un fenomen la nivel global. Clientii asteapta oferte si discount-uri spectaculoase, asteapta ca tu sa le livrezi si sa le indeplinesti asteptarile.
Daca ai mai derulat campanii de Black Friday si lucrurile nu au mers cum ti-ai propus, uita-te in spate si vezi ce nu a functionat. Cere ajutorul unor oameni cu experienta, oameni care nu sunt la prima campanie de acest tip si care iti pot oferi toata expertiza lor pentru ca lucrurile sa functioneze mai bine.
Asa cum am mai spus-o, nu e vorba doar despre reduceri. Oferi discount pentru anumite produse si gata, de asa campanii cu siguranta nu ai nevoie. Incepe din timp cu o strategie, cerceteaza piata in care activezi si uita-te incotro s-au indreptat activitatile de Black Friday ale competitorilor tai principali. Ce poti face altfel, cum te poti diferentia, ce valoare poti aduce in plus clientilor tai?
Stabileste obiective de business, digital si magazin online SMART si deruleaza activitatile in functie de acestea. La final, nu uita sa ne spui daca ai sau nu nevoie de o campanie de Black Friday pentru afacerea ta.
Mitul 2. Campaniile de Black Friday nu mai functioneaza.
Black Friday este deja un subiect epuizat, nu mai este de interes in 2020. Clientii nu au incredere in reducerile din aceasta perioada si se prefera sa cumpere cu alte ocazii. Black Friday nu va avea succes anul acesta din cauza pandemiei de Covid19. Si tie iti trec aceste ganduri prin minte?
Ca cele mai multe evenimente din acest an, se anticipeaza ca si sezonul de cumparaturi de Black Friday 2020 va arata putin mai diferit. Daca in 2019, 77% din achizitile facute in aceasta zi au fost online, anul acesta credem ca vom asista la cel mai mare eveniment de shopping online. Cumparaturile in mediul online au indicat vanzari mai mari ca niciodata, de ce nu ar functiona si de Black Friday?
Pentru a intelege exact de ce spunem ca acesta este un mit, iti vom prezenta cateva statistici in urma campaniilor din Vinerea Neagra din ultimii doi ani.
In 2018, cel mai mare retailer din Romania, eMag a inregistrat vanzari de 460 de milioane de lei, cu 28% mai mult decât în 2017.
In perioada campaniei de Black Friday, pe site-ul eMag s-au inregistrat 9.5 milioane de vizite si a atras peste 55.000 de clienti noi.
In prima ora de la afisarea ofertelor din campanie, eMag inregistrat comenzi in valoare de 130 de milioane de lei, in crestere cu 40% fata de 2017.
Fashion Days a inregistrat vanzari de peste 44 de milioane de lei in campania de Vinerea Neagra din 2018.
Cu o reducere de pana la 90% la peste 120.000 de titluri, Libris a inregistrat vanzari de 1.6 milioane lei in 2018.
Tot in 2018 de Black Friday, si cei de la F64 au inregistrat comenzi in valoare de peste 8.9 milioane de lei.
Se pare ca daca campaniile de Black Friday sunt bine puse la punct, rezultatele sunt spectaculoase de la un an la altu. In 2018, Vivre a avut o creste a vanzarile cu 150% fata de 2017.
Sursa: GPeC
Daca rezultatele din 2018 au fost cu multe peste cele din 2017, haide sa vedem cum au stat lucrurile si anul trecut, in 2019.
In 2019, eMag a inregistrat vanzari de peste comenzi in valoare de 499 milioane lei, pentru 1,3 de milioane de produse comandate, din 1.800 de categorii.
Si la vizitele pe site au fost rezultate bune, fiind cu aproape 1 milioane de vizitatori mai mult pe eMag in timpul campaniei de Black Friday.
In varful campaniei de Black Friday, cei de la Vegis.ro s-au bucurat de cate o comanda la fiecare 10 secunde. In total, s-au inregistrat peste 3.700 de comenzi, de 2,5 ori mai multe comenzi fata de anul trecut.
Pe evoMAG s-au inregistrat peste 25.000 de comenzi plasate si peste 1,7 milioane de vizite. Vanzarile totale au ajuns la 5 milioane de euro.
In 2019 ata de conversie a magazinelor online a crescut cu aproape 13% fata de anul precedent.
Conform statisticilor, in perioada Black Friday, valoarea medie a comenzilor plasate se un singur consumator se dubleaza.
Sursa: ecompedia
Mitul 3. Nu am nevoie de o strategie, imi pot organiza campania de reduceri din mers.
Nu ma ajuta sa verific statistici din trecut, fiecare an e diferit. Impreuna cu echipa mea putem gestiona orice problema apare, nu am nevoie de pregatiri speciale. Totul e ok, ne-am descurcat tot anul, ce se poate intampla chiar acum?
De fapt… lucrurile nu stau chiar asa, si nici nu e nevoie sa simti asta pe propria piele, sau mai bine zis pe timpul si banii tai. Black Friday vine la pachet cu o serie de provocari pentru mai toate aspectele afacerii tale. Trebuie sa te asiguri din timp ca echipa ta este pregatita sa faca fata tuturor activitatilor intense din aceasta perioada. E nevoie sa stii sigur ca furnizorul tau iti poate livra produsele la timp. E esential sa preconizezi necesarul de stoc pentru a asigura cererea crescuta din aceasta perioada. E vital sa asiguri suport 24/7 cientilor tai, pentru a nu-i incuraja chiar tu sa se indrepte spre competitori. E important sa stii ca efoturile echipei de marketing iti sustin activitatile, si invers.
Monitorizeaza fiecare pas facut, fiecare strategie abordata si tine cont de ce a functionat si ce nu pentru urmatorul an. Noteaza fiecare strategie noua pe care o implementezi, vezi ce decizii ai luat in fiecare departament implicat si evalueaza rezultatele obtinute pentru a le putea imbunatati de la an la an. Clientii tai asteapta in fiecare an promotiile de Black Friday, iar tu trebuie sa te asiguri ca nu ii vei dezamagi, nici anul acesta, nici cel care va urma.
De la strategie la logistica, ai nevoie de o planificare buna a tuturor activitatilor pe care urmeaza sa le derulezi in campania de Black Friday. Mai sunt cateva zile pana la marele eveniment, verifica daca ai bifat cele 37 de aspecte care te ajuta sa ai un Black Friday reusit.
Mitul 4. Pot sa ma ocup de unul singur de toate activitatile de Black Friday.
Conduc de mult aceasta afacere, ma pot descurca de unul singur de toate. Am cochetat cu mai multe domenii de activitate pana acum, ce poate fi asa de complicat in a organiza de unul singur campania de Black Friday? Sunt niste reduceri ca oricare altele, de ce trebuie sa implic mai multi oameni in activitatile afacerii mele?
In cei 15 ani de experienta in eCommerce am inteles ca nu poti reusi singur, ca ai nevoie de o echipa si de cineva care sa te calauzeasca. Vorbesc de cineva care a fost acolo, care a trecut prin ce treci tu acum, si care a reusit deja sa faca ce iti doresti si tu acum: sa reusesti.
Experimentele si incercarile de a rezolva toate provocarile afacerii tale te vor face doar sa pierzi bani si timp inutil. Black Friday nu este momentul pe care afacerea ta sa il rateze, nu cand ai sansa de a colabora cu oameni care iti pot oferi ajutorul pentru a derula o campanie in mod profesionist.
Mitul 5. Clientii prefera sa cumpere produsele fizic de Black Friday, nu au incredere in eCommerce.
Nu am nevoie de un magazin online, clientii prefera sa cumpere direct din magazin. Oamenii nu au incredere in reducerile de Black Friday online, sunt doar poze afisate. E de ajuns sa derulez o campanie de Black Friday pentru magazinul fizic. Chiar si acum in 2020, cand online-ul este la putere, inca mai auzim oameni care cred in aceste mituri.
Un magazin fizic pentru produse sau servicii ofera cu siguranta incredere clientilor tai. Vorbim de ceva palpabil cu care ei pot lua contact direct. Totusi, acest mit este departe de adevar. Exista mai multi antreprenori, afaceri mici, medii sau mari care genereaza venituri mai mari din eCommerce.
Dar pentru ca cifrele vorbesc mereu de la sine, iti prezentam in continuare cateva statistici in legatura cu cumparaturile online din sezonul de reduceri.
- In 2019, 93,2 milioane de consumatori au facut cumparaturile online de Black Friday.
- Chiar daca vanzarile au generat cifre mari, in 2019, vanzarile la punctele de vanzare fizice au scazut cu 6,2% fata de 2018. Acesta a fost cel mai slab rezultat din ultimii cinci ani.
- In 2019, aproximativ 40% dintre cumparatori au decis sa cumpere online, datorita optiunilor flexibile, precum metodele de livrare, timpul de livrare sau metodele de plata.
- Peste 39% din cele 7,4 miliarde de dolari din vanzarile de Black Friday din 2019 au fost facute prin intermediul telefonului, cu 21% mai mult decat in 2018.
- Conform unui studiu realizat de Deloitte, 50% dintre consumatori spun ca acum prefera mai mult cumparaturile online de Black Friday. Doar 36% afirma contrariul.
- In 2019, de Black Friday optiunea de a cumpara online si a ridica din magazin a crescut cu 43% fata de anul precedent.
Pe langa toate aceste aspecte, anul acesta mai trebuie sa tii cont de urmatorele trei:
- Multe dintre magazine fizice sunt inchise din cauza restrictiilor impuse de autoritati.
- Magazinele deschise au inregistrat mai putin trafic decat in anul trecut.
- Concurenta in online este mai mare ca oricand.
Mitul 6. Fac vanzari oricum, nu trebuie sa mai investesc bani intr-o campanie de marketing.
Am deja clientii mei fideli, nu am nevoie sa mai investesc bani in marketing. Daca promotiile sunt bune, vor cumpara oricum. Toata lumea stie de Black Friday, vanzarile o sa mearga de la sine.
Adevarul? Ai nevoie de o campanie de marketing de Black Friday.
Mai mult decat oricand, in sezonul de reduceri fiecare antreprenor sau manager va dori sa realizeze o crestere a vanzarilor ajungand la cat mai multi consumatori. In acest sens, ai grija sa nu cazi intr-una din cele doua capacane: prima este cea in care cauti sa atragi clienti noi si iti indrepti atentia doar spre acestia, iar a doua este cea in care toate activitatile tale de marketing sunt dedicate bazei de clienti existente.
O campanie de marketing are trei scopuri bine definite: conceperea unui mesaj relevant pentru publicul tinta, livrarea atent directionata a mesajului catre segementele de public identificate si construirea unui mesaj care sa impuslioneze consumatorii sa ia o decizie, sa actioneze intr-un fel.
Pentru a fi eficienta, o campanie de marketing trebuie sa urmareasca cativa pasi, precum:
- Stabilirea obiectivelor. Inainte de toate, este esential sa definesti clar ce iti doresti sa realizezi, care sunt principalele obiective ale campaniei de marketing.
- Definirea publicului tinta. Indiferent de domeniul de activitate sau scopul campaniei, aceasta trebuie construita pentru un public tinta bine definit. Doar asa va putea fi relevanta si isi va indeplini obiectivul.
- Evaluarea activitatilor de marketing a principalilor competitori. E important sa stii ce si cum fac ceilalti, dar mai ales cum te poti pozitiona pentru a iesi in evidenta. Incearca sa faci aceasta analiza prin metoda SWOT.
- Setarea bugetului pentru campanie. Inainte de a contura campania propriu-zisa trebuie sa stii care este bugetul pe care iti permiti sa il investesti, dar si sa incerci sa estimezi o rentabilitate a camapaniei derulate.
- Stabilirea canalelor de comunicare. Vei reusi sa alegi cu usurinte unde iti comunici mesajul pentru a ajunge la clientii tai odata ce ai informatii complete despre acestia.
- Dezvoltarea mesajului de campanie. Aici intervine partea creativa, de a pune in cuvinte si imagini toata strategia gandita pana in acest pas. Comunica cu clientii pe limba lor, prezinta-le un mesaj clar si usor de inteles si arata-le toate beneficiile actiunilor lor.
- Evaluarea campaniei de marketing. Ca orice activitate pe care o derulezi in afacerea ta, marketing-ul iti ofera cifre si statistici care te ajuta sa intelegi ce a functionat bine si ce nu. Monitorizeaza si evalueaza fiecare campanie din online sau offline pentru ajunge sa ai rezultate tot mai bune.
Mitul 7. Campaniile de Black Friday nu au rezultate pe termen lung.
Strategiile de Black Friday sunt gandite pe termen scurt. Pentru sezonul de reduceri urmarim exclusiv vanzari mari intr-un timp scurt. Black Friday nu are nici o legatura cu branding-ul, este doar o campanie de reduceri si atat. Daca pana acum ai crezut asta, e timpul ca anul acesta sa schimbi strategia!
Cu siguranta Black Friday este vazuta de multi antreprenori ca o posibilitate de a genera vanzari mari intr-un timp foarte scurt. Totusi, daca gandesti strategia de Black Friday inteligent, iti poate aduce beneficii si pe termen lung.
Un exemplu concret este loializarea consumatorilor. Cu totii vrem asta pentru afacerea noastra, nu? Atunci nu vorbim doar de o strategie de Black Friday, ci de una dubla: care sa atraga noii consumatorii sa plaseze comenzi pe site-ul tau, dar si sa ii conversteasca in clienti fideli. Nu uita nici de cei care iti sunt fideli deja, cu siguranta nu ai vrea sa ii pierzi.
Un alt exemplu este generea de potentiali clienti pentru crearea/marirerea bazei de abonati la newsletter. Astfel poti tine legatura cu cei care nu cumpara din prima, le poti trimite continut relevant, le raspunzi la obiectii si apoi vinzi. Avand in vedere ca fiecare client are ritmul lui propriu vei avea pe viitor un flux constant de vanzari sau recomandari care vor veni din baza de abonati.
Uite ce poti face pentru a atrage cat mai multi clienti loiali catre afacerea ta:
- Investe in serviciul de relatii cu clientii. Creaza o pagina de intrebari frecvente pe site care sa ofere informatii rapide si sa ajute clientii in decizia de cumparare. Foloseste chatbot pentru a imbunatati experienta utilizatorilor tai pe site.
- Ofera-le continut si recomandari personalizate. Experientele personalizate le arata clientilor ca serviciile sau produsele tale pot aduce un plus de valoare in viata lor. Foloseste-te de email marketing pentru a le trimite mesaje in legatura cu produsele lor favorite, noi reduceri sau oferte speciale pentru ei. Acorda-le reduceri dinamice in sesiunea de cumparaturi din magazinul tau online. Multumeste-le pentru increderea acordata si intreba-i mereu ce poti face mai bine pentru ei.
- Tine-i aprope cu puncte de loialitate pentru comenzile plasate pe site-ul tau web. Ofera acces mai rapid la reduceri sau chiar acces exlusiv la unele promotii pe care le lansezi in magazinul tau web. Recompenseaza-i pentru cumparaturile facute si arata-le clar beneficiile de a fi client fidel al afacerii tale. Punctele de loialitate sunt o strategie folosita de multe brand-uri mari. Incearca si tu!
Gata cu miturile, sa trecem la adevaruri.
Adevarul este ca si tu poti avea o campanie de Black Friday profitabila si performanta. Si afacerea ta se poate bucura de beneficiile pe care le aduce acest fenomen. Si afacerea ta poate fi competititva.
Daca gasesti util acest checklist da-l mai departe si prietenilor tai manageri sau antreprenori care vor sa aiba o campanie de Black Friday reusita.
Sper ca ti-a fost util acest articol si ca de acum vei sti cum sa te feresti de mituri care iti pot sabota campaniile, indiferent de obiectivul acestora. Scrie-mi gandurile tale intr-un comentariu si hai sa povestim. Iti raspund cu drag la intrebari.
PS: Daca si tu simti ca ai nevoie de ajutor si e indrumare in dezvoltarea afacerii tale de eCommerce, noi te putem ajuta.
Programul gratuit “eComEssentials” începe în data de 18.03.2021. Te astept cu informatii care sa iti ofere bazele si multa claritate in ceea ce inseamna eCommece. Inscrie-te aici! și este deschis pentru înscrieri tuturor celor care vor să învețe bazele eCommerce-ului. Inscrie-te aici!
Impreuna putem gasi solutiile potrivite pentru afacerea ta eCommerce in perioade de varf si nu numai!