Ești antreprenor din zona eCommerce care își dorește să investească cât mai puțin, dar în același timp să aibă venituri considerabile?
În articolul pe care l-am pregătit pentru tine, vei învăța cum poți folosi dropshipping-ul în zona eCommerce într-un mod profitabil și sustenabil fără prea multe bătăi de cap.
Știu că probabil pare greu la început și că nu ai suficientă convingere că lucrurile vor merge ca pe roate, dar hai să îți spun o întâmplare care cu siguranță îți va da un impuls și vei face lucrurile ca la carte:
Un simplu angajat și-a dorit foarte mult să aibă propriul business și să fie un antreprenor de succes. Dar cum să facă asta? El trebuie să lucreze, nu poate să își dea demisia pur și simplu.
Ei bine, acest om a muncit în fiecare zi de la 9 la 5, iar în orele libere, inclusiv în weekend, a început să muncească pentru propriul business. El a ales să facă dropshipping pe o nișă foarte specifică și originală, dar din păcate lucrurile nu au funcționat așa cum ar fi vrut și toată investiția pe care a făcut-o, a fost în zadar.
El nu a înțeles unde a greșit, dar a înțeles că cel mai probabil are nevoie de un feedback și un ajutor din partea unei persoane care are mai multe cunoștințe în acest domeniu. Omul a apelat la ajutorul meu și am reușit să construim ceva frumos.
Am găsit împreună o nouă nișă pe care să meargă, am făcut o cercetare, am creat profilul clientului ideal și cel mai important, am creat obiectivele SMART. De aici lucrurile au mers ca pe roate, iar omul a reușit în doar 6 săptămâni să obțină un profit de 4.000 de euro. Și aici vorbim de o persoană care nu s-a mai aflat până acum în zona eCommerce.
Imaginează-ți cât de bine pot să funcționeze lucrurile dacă deja activezi în acest domeniu și faci lucrurile profi.
Problema este că îți dorești să ai un venit sustenabil și profitabil din zona dropshipping-ului dar te lovești de câteva semne de întrebare și nu ești convins că ai urmat toți pașii necesari unui antreprenor de succes din zona eCommerce.
Dezavantajele sunt mari dacă nu faci lucrurile așa cum ar trebui. În primul rând eșuezi și lași deoparte toată ideea deoarece consideri că a fost una proastă și că nu va funcționa niciodată. Apoi se adâncește teama de eșec când vrei să începi un proiect nou. Și desigur, apare teama că investești o sumă de bani care pentru tine poate e semnificativă și pe care nu o vei mai putea recupera.
Știu… nimeni nu își dorește să eșueze. Până la urmă orice investiție contează și nimeni nu vrea să arunce banii pe fereastră. Dacă investești într-o afacere de dropshipping și ajungi în pierdere, e normal. Suntem oameni până la urmă și nu putem să facem totul perfect din prima. Dar trebuie să nu renunțăm și să cerem ajutorul chiar și atunci când totul merge bine.
Atunci când ceri feedback și te informezi, lucrurile merg mult mai bine. De ce? Pentru că indiferent că ești doar o singură persoană, și doar tu lucrezi la proiectul tău, atunci când te informezi sau ceri o opinie, deja e vorba de mai mult. Sunt mai multe persoane care într-o oarecare măsură lucrează la proiectul tău, oferindu-ți un simplu sfat, o opinie sau o informație valoroasă. Te ajuți tu pe tine acceptând că ai nevoie de câteva surse de informare mai aprofundate care să te ajute să ai un venit profitabil și sustenabil din dropshipping.
Hai să vedem acum…
Ce este dropshipping-ul?
Dropshipping-ul îți permite să vinzi produse fără să le expediezi sau să le gestionezi într-un anumit fel. Clienții fac check-out-ul pe site-ul tău, iar apoi trimiți informațiile comenzilor către diverși furnizori, care se ocupă de comandă.
Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că economisești timp și costuri pentru fabricarea produselor. Unul dintre beneficiile dopsipping-ului este chiar simplificarea proceselor de îndeplinire a comenzilor pentru comercianți. Dropshipping-ul reduce cheltuielile pentru antreprenorii care construiesc o afacere eCommerce de la zero, în special pentru cei care funcționează cu un buget redus.
Cu toate acestea, pentru a avea un success real, trebuie să îți faci foarte bine partea de research, să îți alegi foarte atent furnizorii și produsele și să te implici total în dezvoltarea afacerii tale.
Cum funcționează dropshipping-ul?
Acum că ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă dropshipping, hai să vedem cum funcționează.
În primul rând trebuie să îți alegi produsele. Trebuie să răsfoiești foarte bine piața de dropshipping pentru a găsi cele mai bune produse potrivite afacerii tale și să cauți cuvintele cheie care atrag publicul tău țintă. După ce ai rezolvat cu produsele, nu uita că articolele trebuie importate în magazinul tău online, apoi trebuie dezvoltată o strategie de preț, iar mai apoi vei avea control complet asupra listelor și marjelor de profit.
Accepți comenzile clienților, le transmiți către furnizor împreună cu toate detaliile de expediere, iar apoi plătești furnizorul în numele clientului. Comanda va fi expediată de către furnizor. Simplu, nu? Într-adevăr, o afacere de dropshipping este ușor de condus, dacă ai urmat toți pașii corect atunci când ai pornit la drum.
Cum câștigă dropshipper-ul?
Iar dacă nu ești convins încă cum se câștigă în calitate de dropshipper, trebuie să știi că echilibrarea costurilor cu veniturile este esențială. Trebuie să iei în calcul efortul pe care îl depui, plus valoarea pe care o adaugi(informații, suport etc), și mai apoi să stabilești prețul produselor tale. Asigură-te că afacerea ta câștigă mai mult decât cheltuie.
Și nu în ultimul rând, trebuie să îți faci foarte bine partea de research. Chiar dacă investiția este minima, trebuie să te asiguri că știi foarte bine care sunt avantajele și dezavantajele unei afaceri de dropshipping.
Avantaje dropshipping
✅Poți să vinzi cu mai puțin capital, fără să achiziționezi produselor. Trebuie doar să îți configurezi magazinul online și să îți alegi furnizorii.
✅Nu ai nevoie de un depozit unde să depozitezi produse, și nu ai limite geografice în privința expedierii produselor.
✅Poți lucra de oriunde.
✅Poți testa o mare varietate de produse și să îți ajustezi rapid inventarul fără costuri în plus.
✅Nu e nevoie de personal în plus. Poți face totul de unul singur la început, în funcție și de volumul de vânzări pe care îl ai.
Dezavantaje dropshipping
❌Nu poți controla calitatea produselor. Trebuie să ai încredere în furnizorii tăi.
❌Clienții sunt dificili. Pot apărea întrebări despre produse la care nu vei ști să răspunzi.
❌Concurența este mare având în vedere ușurința cu care intră antreprenorii pe piața dropshippingului.
❌Costurile în plus care apar în momentul expedierii produselor la nivel internațional. Trebuie să stabilești de la început dacă îți asumi aceste costuri sau nu.
❌Personalizarea produselor este limitată. Este bine să îți alegi furnizori care permit etichetă alba, adică ambalare și personalizarea produselor conform brandului tău.
Cum folosești dropshipping-ul într-un mod SMART?
1. Stabilește-ți o nișă clară
Acum că ești hotărât/ă în ceea ce privește deschiderea unui site de dropshipping și ai înțeles ce presupune, vine partea cea mai importantă și decisivă pentru business-ul tău. Ce vinzi?
Trebuie să îți stabilești o nișă pe care să mergi. Cum faci asta? Simplu. Poți să faci tu cu tine o sesiune de brainstorming. Ia-ți o agendă și un pix și lasă-ți mintea să exploreze. Cele mai bune idei le scrii pe foaie, iar după ce ai scris cel puțin 10, alegeți argumentele pro și contra pentru tot ce ai scris și stabilește nișa cea mai avantajoasă din toate punctele de vedere.
Nu uita, acesta e primul și cel mai important pas deoarece stabilește drumul pe care urmează să îl parcurgi.
2. Validează nișa aleasă
Ok, ți-ai stabilit nișa pe care să mergi, pare cea mai avantajoasă, dar oare chiar așa o fi? Hai să validăm acest lucru, dar mai întâi să vedem cum facem asta.
E foarte simplu, internetul e mare și îți pune la dispoziție o mulțime de instrumente care să te ajute în orice domeniu. Pentru validarea nișei pe care ai ales-o putem folosi chiar și Google Trends sau Keyword Planner. Aici poți să urmărești care sunt semnalele de interes față de subiectul pe care l-ai ales și să fii sigur că acesta este în creștere.
Trebuie să fii foarte atent și să nu te lași păcălit de numărul mare de căutari. Spre exemplu dacă ,,ceasul de argint’’ are un număr exagerat de mare de căutari, dar se vede o descreștere sau o lipsă de interes în momentul de față, atunci este clar că nu este nișa potrivită. Căutările trebuie să fie semnificative, dar graficele să arate o creștere considerabilă, un interes crescut, care se poate susține și evolua în viitor.
3. Găsește produsele pe care urmează să le vinzi
Atunci când îți alegi produsele pe care urmează să le vinzi, trebuie să fii atent la câteva aspecte dacă vrei ca afacerea ta să fie una profitabilă, din care să nu ai nimic de pierdut. Produsele tale NU trebuie să fie mari, grele, fragile, să nu aibă nevoie de condiții speciale și să nu fie de valoare mare. Produsele pe care le alegi trebuie să fie accesibile și ușor de transportat.
Pune-ți următoarele întrebări care să te ajute să găsești mai ușor produsele pe care le cauți:
- Se vând aceste produse pe piața locală? Ce se vinde și ce nu se vinde?
- Există produse asemănătoare care sunt mai bune și ar putea avea un succes în magazinul tău online?
- Cu cât va trebui să vinzi un produs ca să îți acoperi cheltuielile? Care va fi prețul pe care va trebui să îl plătești furnizorului pentru produsul respectiv? Vei avea profit din el?
4. Studiază piața și competiția
După ce ai stabilit nișa pe care mergi și ți-ai ales produsele, acum e momentul să te informezi cu privire la competiția existentă pe piață. Răspunde atent la următoarele întrebări:
- Există firme care vând deja produsele pe care le-ai selectat, pe piața din România?
- Dacă da, câte companii comercializează deja aceste produse? Cum funcționează afacerea lor?
- Ce fel de prezență au în mediul online?
Aceste întrebări te vor ajuta să realizezi dacă produsele pe care le-ai ales vor putea forma obiectul activității tale. De asemenea vei vedea ce lipsește din abordarea lor, iar apoi poți transforma punctele lipsă ale competiției în puncte de diferențiere pentru afacerea ta.
5. Testează furnizorii și produsele
Aici îți recomand în primul rând să îți alegi foarte bine furnizorii.
Furnizorii de pe piața locală sunt o alegere bună, deoarece livrarea produselor se face mult mai ușor. Însă, furnizorii de pe piața internațională pot fi o soluție foarte bună dacă produsele tale nu se găsesc pe piața din România. Astfel, șansele de profit vor fi mult mai mari.
După ce ți-ai ales furnizorii, trebuie să știi exact ce produse vinzi. Vei reuși să te pui în pielea clientului și să îți apreciezi mult mai bine serviciile pe care le vinzi dacă testezi produsele. Comandă produse de la furnizorii tăi și testează procesul de livrare și modul în care acestea sunt ambalate. În funcție de ce consideri că lipsește și în funcție de modul de lucru al furnizorului vei putea simți pe pielea ta experiența ca și client și vei putea îmbunătății relația cu clienții și furnizorii.
Pentru a-ți crește șansele de reușită ghidează-te după următoarele întrebări:
- Cum se descurcă furnizorul cu retururile sau cu produsele deteriorate?
- Cât durează să îndeplinească o comandă, de la vânzare până la livrare?
- Cum este asistența lor pentru clienți?
- Asigură comenzi?
- Oferă protecție împotriva fraudei?
- Poți găsi recenzii sau referințe online/offline despre furnizor?
6. Definește-ți brandul
Acum că ai bifat cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi, vine partea în care îți formezi o identitate, un brand care să aibă succes. Nu este mereu ușor să te diferențiezi de concurență, de aceea trebuie să ai o identitate vizuală care să rămână ușor și foarte bine întipărită în mintea clientului.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți alegi un nume. Numele nu este mereu cel mai ușor de ales, dar de aceea ai la dispoziție internetul. Poți accesa site-uri care generează nume de afaceri în funcție de câteva cuvinte cheie.
Al doilea pas în realizarea identității tale vizuale este sigla. Cum faci dacă nu ai cunoștințe de grafician? E simplu. Există alternative gratuite și ușor de realizat. Poți accesa site-uri precum Vecteezy.com de unde îți poți descărca gratuit vectori pe care ulterior îi poți modifica în programe precum Canva. Sau poți aborda freelanceri pe Fiverr, Upwork, agenții de markting sau grupuri de Facebook. Până la urmă nu e atât de greu precum pare.
7. Construiește-ți magazinul online
Să creezi un site nu este cel mai ușor lucru. Dar este foarte realizabil chiar și pentru o persoană care nu a mai făcut asta niciodată.
În primul rând, trebuie să bifezi pașii de bază:
- „Pagini de bază” (Contactați-ne, Termeni și condiții, Politica de rambursare și Politica de confidențialitate)
- Informații despre transport
- Gateway-uri de plată (PayPal Express și Stripe)
- Integrare Google Analytics
- Facebook Pixel Integration
- Cumpărarea unui domeniu personalizat
- Instalarea aplicațiilor
Următorul pas va consta în stabilirea unui design, pe care poți să îl obții foarte ușor cu ajutorul platformelor de eCommerce care îți pun la dispoziție teme sau template-uri, iar mai apoi începi să lucrezi la conținut.
Sugestie: majoritatea platformelor eCommerce au o perioadă de testare gratuită. Testează platforme precum Gomag, Merchant Pro, Shopify etc să vezi care se potrivesc mai bine pentru ce ai tu nevoie + bugetele tale.
8. Lucrează la avatarul clientului ideal/avatarele de clienți
Produsele le ai, site-ul e gata, dar totuși cine sunt cu adevărat clienții tăi? Pentru a putea crea o strategie de marketing foarte bună, trebuie să știi cine e publicul tău țintă, mai exact cum arată clientul ideal. Începe prin a căuta informații demografice, statut financiar, activități pe care le face în timpul liber, locul de muncă și alte informații relevante.
Lucrurile acestea le poți afla cu un research mai amănunțit, dar cu care sigur nu vei da greș. Te poți ajuta de hashtag-uri pe Instagram pentru a afla avatarul unui client ideal sau poți face o cercetare mai detaliată pe Facebook.
Notă: Vrei să ai un profil de client foarte bine conturat, pe care să te bazezi atunci când iei decizii importante de business, când creezi conținut online sau rulezi campanii PPC ? Atunci descarcă acest template gratuit, cu 76 de întrebări care îți definesc avatarul de client creat de Mădălina Vasiu.
9. Stabilește o strategie de promovare smart.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci în strategia ta de marketing este să îți stabilești niște obiective. Este un pas foarte important în tot procesul demarării afacerii tale, așa că să nu sari peste el. Obiectivele tale trebuie să fie SMART. Este cel mai simplu și eficient mod de a stabili un obiectiv pe care dorești cu adevărat să îl atingi. Obiectivele tale trebuie să fie specifice, măsurabile, realizabile, cu rezultate concentrate și să le realizezi într-un timp bine stabilit. Stabilirea acestui obiectiv nu este cel mai ușor lucru pentru cineva care nu a mai făcut așa ceva până acum, dar trebuie să te asiguri că toate punctele se leagă între ele și cu siguranță nu vei da greș.
10. Înființează o formă juridică
Nu uita că ai nevoie și de o formă juridică. Nu trebuie să o faci din prima, asigură-te că totul merge bine și ai stabilite toate detalii, iar mai apoi te poți ocupa și de acest aspect.
Atunci când vrei să legalizezi afacerea ta de dropshipping, opțiunea cea mai recomandată ar fi înființarea unui SRL, o societate cu răspundere limitată și care să aibă codul CAEN 4791.
Vei plăti câteva taxe de înființare, un contabil care să te ajute cu evidența veniturilor și a cheltuielilor, precum și depunerea declarațiilor fiscale aferente, iar mai apoi taxele care merg la stat, în funcție de venitul tău.
Dacă îți dorești să folosești dropshippingul în favoarea ta, uite câteva sfaturi utile:
🛒Vinde doar produse expediate.
🛒 Utilizează dropshippingul pentru a îmbunătății inventarul existent.
🛒Sporește veniturile afacerii tale eCommerce prin vânzarea de produse create la cerere.
Este evident că ai nevoie de un plan de proiect ca să poți controla resursele și pentru a lansa magazinul online într-un timp cât mai scurt. Efortul și munca depusă nu sunt ușoare, dar dacă totul este clar și bine structurat, rezultatele pozitive nu vor înceta să apară.
Foarte mulți antreprenori sar peste acești pași și nu se țin de planul stabilit de la început. Ei consideră că ,,E bine și așa’’, , iar apoi nu înțeleg de ce nu obțin profit și de ce trebuie să închidă afacerea. Nu este suficient să îți dorești, trebuie să și aplici ceea ce ți-ai propus.
În concluzie, urmează toți pașii, stabilește-ți obiectivele și respectă planul pe care l-ai stabilit de la început. De cele mai multe ori, fără să ne dăm seama, un antreprenor eșuează în momentul în care din comoditate sare peste câteva dintre etapele planului de proiect/de lansare.
Este mult mai important ce faci decât ceea ce știi sau ceea ce ai vrea să faci. Așadar, pe baza informațiilor pe care le-ai primit acum, deschide un document word, sau ia-ți un pix și o foaie și scrie acum pas cu pas, ce faci și până când vei finaliza fiecare etapă.
Important: Dacă vrei să te asiguri că nu ratezi acțiunile esențiale în procesul de lansare sau optimizare al magazinului tău online ți-am pregătit un checklist cu 35 de acțiuni de aplicat pe toți cei 7 piloni ai unei afaceri eCommerce de succes. Descarcă-l gratuit de aici!
Într-un articol următor o sa îți povestesc despre mirajul Amazon &Emag MarketPlace, și îți voi arăta cum sa-ti structurezi o afacere eCommerce care nu stă într-un singur punct de profit.
PS: Scrie-mi aici în comentarii, ce întrebări ai, ce pot să clarific pentru tine legat de planul de lansare al afacerii eCommerce, proiectul pilot, MVP-ul și strategia ta de creștere și scalare.
Cu prietenie,
Cosmin Costea