fbpx
eComMasters

Plan de afaceri – ce este si de ce ai nevoie de el in afacerea ta

 

Poate ca ai mai auzit de ideea de plan de afaceri si te-ai intrebat ce este cu acesta si de ce ai nevoie de el. Pana la urma, daca ai o idee foarte buna de afaceri si ii dai bataie cu deschiderea magazinului online, ce mai conteaza toate aceste planuri?

Sau poate ca, dimpotriva, chiar ti-ai facut un plan de afaceri pentru businessul tau. Si poate ca nu doar l-ai facut, dar il folosesti ca sa aduci claritate si focus in activitatea ta de zi cu zi, lucru care necesita disciplina.

Oricare ar fi situatia ta actuala, hai sa vedem ce este acest plan de afaceri si de ce conteaza atat de mult, in special atunci cand pornesti o afacere de la zero. 

De ce ai nevoie de un plan de afaceri?

 

  • Este mult mai dificil sa definesti propunerea de valoare, adica ce ofera concret businessul tau si aduce ceva de valoare pe piata, fara un plan de afaceri.
  • Planul de afaceri te ajuta sa setezi obiective clare, masurabile, care sa aiba un scop definit de aspiratiile afacerii tale.
  • Fara un plan de afaceri nu stii incotro sa iti indrepti eforturile de promovare si marketing si exista riscul sa te pierzi in detalii.
  • Iti va fi foarte greu sa te apuci de treaba si, mai ales, sa te tii de ea. Fara un plan initial despre cum o sa faci lucrurile, care sa contina un obiectiv final de unde vrei sa ajungi, e ca si cum ai porni la drum intr-o excursie fara harta si fara busola. 

Sa-ti dau si un exemplu real, din activitatea unuia dintre cursantii mei. Acesta a avut o idee de business de care era foarte entuziasmat. Dorea sa produca un sortiment de bauturi sanatoase, facute dintr-o combinatie de fructe exotice care au devenit foarte populare in ultima vreme. Avea el in cap o idee despre cum sa procure fructele necesare si ce proces de prelucrare sa puna la punct pentru a obtine acele sucuri. 

plan de afaceri
Sursa foto: Pixabay

S-a apucat de treaba din aproape in aproape, fara un plan concret si fara a pune pe hartie pasii necesari ca sa ajunga sa aiba o productie continua, prin care magazinul lui online sa vanda in mod constant si sa asigure fluxul de numerar supravieturii afacerii. Din pacate, rezultatul acestui mod de lucru a fost ca lansarea afacerii lui a durat mult mai mult decat era necesar. 

Asta pentru ca, pe masura ce se apuca de diverse activitati, isi dadea seama ca mai era ceva de facut ce el nu preconizase, sau ca lucrurile luau mult mai mult timp decat se asteptase, si astfel totul era intarziat. 

Daca ar fi avut un plan de la bun inceput, s-ar fi pregatit din timp sa obtina autorizatie (producand sucuri tip aliment) inainte sa propuna unor lanturi de supermarketuri sa vanda in magazinele lor sucul respectiv. Sau ar fi creat un proces optimizat prin care sa asigure ca fructele sunt folosite cat mai eficient inainte sa se strice, avand in vedere ca lucra cu produse perisabile. 

In fine, toate acestea sunt lectii invatate, valoroase si necesare in drumul oricarui antreprenor. Ce vreau sa spun este ca acest drum poate fi mult mai lin daca exista un plan de afaceri pregatit la inceput. 

Cum sa faci un plan de afaceri?

 

Acum ca am inteles de ce este atat de important sa ai un plan de afaceri, haide sa vedem cum poti face unul. Eu recomand cu caldura un instrument foarte popular pentru crearea planului, care se numeste Business Model Canvas.

Modelul asta a aparut prin 2005, si de atunci a devenit cel mai cunoscut tip de plan de afaceri in intreaga lume. Este folosit atat de start-up-uri la inceput de drum, cat si de companii deja stabilizate care au nevoie sa-si listeze procesele si planurile pentru viitor. 

El arata ca o plansa, ca o panza (de unde ii vine si numele) pe care iti proiectezi planurile:

Sursa foto: strategyzer.com

Important de retinut este ca planul de business nu este acelasi lucru cu planul financiar, nu este un buget pe care sa proiectezi venituri, cheltuieli si sa calculezi profitul. Acela este un document separat, despre care vom vorbi in detaliu intr-un alt material eComMasters. 

Planul de afaceri este un document narativ, practic o poveste, in care tu detaliezi pe cele 9 cadrane pe care le vezi in imaginea de mai sus, ce doresti sa faci cu afacerea ta, pe mai multe paliere. Sa le luam pe rand.

Cum completezi planul de afaceri?

 

Business Model Canvas este impartit in 9 sectiuni, care sunt structurate in 2 mari categorii. Aceste categorii te ajuta sa intelegi cum interactioneaza aceste sectiuni intr-o afacere:

Categoria 1: Generatoare de Valoare si Venituri

Categoria 2: Operatiuni si Costuri

Hai sa vedem ce se afla in Categoria 1: Generatoare de Valoare si Venituri:

  1. Definirea segmentelor de clienti – cui te adresezi cu produsul tau si care sunt caracteristicile acestor clienti
  2. Propunerea de valoare – ce vinzi tu efectiv, care sa aduca valoare pe piata
  3. Relationare si crearea unei experiente pozitive cu clientii tai – cum interactionezi cu clientii si ce metode alegi pentru a le oferi o experienta buna, care sa ii loializeze
  4. Canalele de livrare – livrare atat propriu-zisa, adica ce trebuie sa faci ca sa ajunga produsul la clientul tau, cat si livrare din punct de vedere al comunicarii si marketingului, adica cum si unde sa transmiti mesajele despre produsul tau astfel incat sa generezi vanzari. 
  5. Sursele si fluxurile de venituri – cum intentionezi sa faci bani propriu-zis, nu doar din vanzarea efectiva a produsului tau, dar si prin alte metode (daca sunteti interesati de acest subiect, dati-mi un semn in comentarii si poate pregatesc un material pe acest subiect)

Acum ca am trecut prin sectiunile generatoare de venituri, sa trecem la cadranele Categoriei 2: Operatiuni si Costuri:

  1. Activitati cheie – ce faci concret pentru a obtine produsul pe care il vinzi
  2. Resurse – de care ai nevoie pentru a desfasura activitatile afacerii tale
  3. Structura de costuri – pe ce cheltui banii in mod efectiv
  4. Partenerii – cu cine te asociezi pentru a creste afacerea si a asigura activitate productiva, cu profit

Practic, toate aceste componente formeaza un plan care trebuie sa raspunda la intrebarea:

Cum faci business? 

 

Ele au rolul sa-ti clarifice fiecare sectiune a afacerii tale si sa-ti dea o structura pentru toate activitatile ulterioare. Practic, cu cele 9 cadrane bine puse la punct, vei fi pregatit/a sa te apuci de implementare si sa programezi lansarea afacerii intr-un timp rezonabil si realist.

Ce ai tu de facut acum?

 

Eu le zic tuturor cursantilor mei ca mai important decat ce stie este ce fac. Asa ca te sfatuiesc sa nu citesti articolul asta si sa treci mai departe, ci sa iti ei acum o foaie si un pix si sa te apuci de Business Model Canvas. Nu trebuie musai sa folosesti formatul din imaginea de mai sus, nici sa faci ceva complicat pe hartie sau calculator. 

Trebuie doar sa iti acorzi timp sa te gandesti la 3-5 elemente pentru fiecare cadran, elemente care sa descrie afacerea ta si sa-ti clarifice ce ai de facut mai departe. Daca petreci si o singura ora facand acest exercitiu, cu siguranta vei fi mai castigat decat a nu face nimic. 

Sursa foto: Pixabay

Greseala cea mai mare a antreprenorilor este ca nu planifica, se arunca direct in treaba si se ineaca in activitati marunte, care ulterior se dovedesc a fi fost neproductive. De multe ori, ne gandim ca pierdem timp facand planuri, si mai bine trecem direct la actiune. Insa nu este asa. 

Planificarea te scuteste, de fapt, de mult timp pierdut si resurse irosite, si iti da acea stare de bine ca esti in control si stii ce ai de facut. Chiar si faimosul autor Dale Carnegie spunea ca “1 ora de planuri te scuteste de 10 ore de munca”. Deci incepe acum, iti vei fi recunoscator mai tarziu. 

Iti multumesc ca ai parcurs acest articol si te invit sa te abonezi la newsletterul eComMasters. Acolo vei primi toate materialele despre eCommerce inaintea celorlalti. 

Saptamana viitoare discutam despre planificarea initiala din logistica, un subiect foarte important atunci cand te pregatesi sa incepi o afacere in eCommerce.

Pana atunci, daca ai nevoie de ajutor cu planul de afaceri sau vrei sa ma intrebi ceva, poti scrie aici in comentarii sau pe mail. Te astept si in grupul de Facebook eComMasters, unde zilnic schimbam idei si dezbatem diverse subiecte din eCommerce.

Call Now Button