eComMasters

Cum arata afacerea ta va determina cat vinzi

Cum arata afacerea ta, numita si identitate vizuala, conteaza poate mai mult decat ai crede. Poti sa fii cel mai competent antreprenor, poti sa ai cele mai performante produse de pe piata, dar daca brandul tau nu este puternic, nu te va crede nimeni. Aparentele conteaza in eCommerce, iar o identitate vizuala buna poate face diferenta intre a vinde si a nu vinde.

Astazi povestim despre ce inseamna aceasta identitate vizuala, cum sa te raportezi la ea si ce sa faci ca sa-ti aduca rezultatele pe care ti le doresti. 

Ce se intampla daca nu dai atentie identitatii vizuale

 

Cunosc atatea cazuri de antreprenori care, la inceputul afacerii lor, din dorinta de a da drumul la treaba, au ales sa isi genereze un logo gratuit de pe net, gandindu-se ca il schimba mai tarziu. De cele mai multe ori, nu mai ajung la acest lucru prea curand, pentru ca au alte lucruri de facut pe care le prioritizeaza. Si afacerea capata tranctiune, devine cunoscuta, face vanzari.

Iar antreprenorul isi da seama prea tarziu ca businessul lui a devenit asociat cu o imagine oarecare de pe Google, pentru care nu are drept exclusiv de folosinta si care poate fi copiata foarte usor si fara consecinte legale. El va trebui sa treaca printr-un proces de rebranding, care pentru companii mari este foarte costisitor.

O situatie similara e aceea in care antreprenorii cumpara un logo de pe un marketplace, de exemplu Etsy. E adevarat ca un designer lucreaza la el si il personalizeaza cu numele companiei. Insa acel designer face asta cu acel logo pentru fiecare client pe care il are. Si te poti trezi in cazul asta ca si altii folosesc acelasi logo cu tine, poate chiar din aceeasi industrie. E adevarat ca ai drept de folosinta asupra versiunii cu numele tau pe ea, dar logo-ul in sine apartine si altora. 

Solutia nu este sa dai mii de euro pe un logo facut special pentru tine de catre o agentie specializata. Ci sa abordezi acest subiect cu un set de principii clare pe care sa le aplici in mod consistent. Dar haide mai inainte sa vedem ce inseamna o identitate vizuala excelenta.

Ce inseamna o identitate vizuala la superlativ

 

Te rog sa te uiti la aceasta imagine si sa-mi spui la ce te gandesti. 

identitate vizuala
Sursa foto: iStock

Faptul ca o doza de aluminium rosie te duce instant cu gandul la Coca-Cola arata cat de puternic este brandul lor. Practic, noi deja asociem culoarea rosie, mai ales pe unele obiecte, ca fiind clar acest brand, fara sa mai scrie pe nicaieri numele lor.

Sunt foarte multe astfel de exemple, de care poate nici nu suntem constienti in viata de zi cu zi cand ne lovim de ele. It mai arat inca unul:

Sursa foto: Twitter

Si inca un exemplu autohton:

Sursa foto: Dedeman

Toate astea sunt exemple la superlativ, de identitati vizuale construite in timp si care acum sunt asociate cu companiile care le detin. Ele sunt prezente pe produsele businessului, dar si in reclame, materiale promotionale, articole de tip merchandise si in tot ce tine de comunicarea companiei. 

De ce conteaza identitatea vizuala?

 

Poate ca identitatea vizuala pare ceva secundar, de care sa te ocupi dupa ce ai pus afacerea ta pe roate. Dar exista statistici care ne arata ca pana la 38% dintre utilizatori renunta sa mai interactioneze cu un brand daca considera identitatea vizuala a acestuia neatractiva. Practic, 38% dintre potentialii tai clienti pot fi pierduti daca nu ai o identitate vizuala suficient de convingatoare. 

Eu zic ca merita sa acorzi acestui aspect toata atentia ta ca sa te asiguri ca brandul tau te ajua sa cresti vanzarile, si nu invers. Stiu ca de multe ori partea aceasta de design poate sa para ambigua si mai putin palpabila ca indicatorii de business si alte obiective clare pe care poate ti le-ai setat. Dar cu cativa pasi simpli, lucrurile pot fi imbunatatite considerabil. Hai sa vedem despe ce e vorba. 

Ce este de fapt identitatea vizuala?

 

Fara sa intru in definitii complicate de marketing, o sa iti spun ca identitatea vizuala este acel instrument in care se afla toate asocierile si emotiile pe care le avem pentru acel produs. Cand vezi un logo al unei companii care iti place, resimti poate familiaritate si iti aduci aminte de un moment placut pe care l-ai trait legat de produsul ei.

Poate vezi logoul Ikea si iti amintesti cu placere de acea biblioteca pe care ai construit-o impreuna cu copiii tai. Sau vezi acel roz intens al companiei WizzAir si te gandesti la o calatorie facuta recent. Toate aceste asocieri sunt create de identitatea vizuala a companiei.

Identitatea vizuala nu este acelasi lucru cu identitatea de brand, ci mai degraba o sub-categorie a ei. Este strict partea pe care clientul o vede, la propriu. Identitatea de brand este un subiect mult mai larg, care cuprinde nu doar identitatea vizuala, ci si design, comunicare, politici interne, politici de marketing si tot asa.

Logoul nu este singura componenta a identitatii vizuale, dar este cu siguranta cea mai vizibila. Este usor sa asociezi un mar gri metalizat cu compania Apple. Sau sa te uiti pe sigla unei masini si sa stii imediat despre ce producator este vorba. Te poti gandi la un logo ca la un steag. Asa cum pentru o tara acel steag reprezinta o emblema si un fel de a se distinge de alte tari, asa si identitatea vizuala trebuie sa situeze afacerea ta in mod unic pe piata. 

Identitatea vizuala mai contine si:

  • Cromatica – culorile asociate cu brandul tau (de exemplu rozul de la WizzAir)
  • Motto – o fraza pe care o auzi si o asociezi imediat cu o companie (sunt sigur ca stii ce companii folosesc aceste expresii: “Pentru ca meriti”, “Just do it”?)
  • Tipgrafie – fonturile asociate cu brandul tau, precum poti vedea in imaginea de mai jos
Sursa foto: designrush.com
  • Fotografii – imaginile vizuale asociate cu brandul tau (in special pentru publicitate si jurnalism)
  • Sunete si cantece – toate aceste exprimari audio ale identitatii vizuale sunt usor de observat in reclame (acel jingle scurt la finalul reclamelor de la Brico Depot)

Ce iti recomand sa faci

 

Poate te gandesti acum “Bine, bine, Cosmin, dar eu nu sunt inca la nivelul acestor companii precum Coca-Cola. Ce sa fac eu acum pentru identitatea vizuala a afacerii mele?”. Este o intrebare valida pentru care am cateva raspunsuri. 

Iti propun sa faci urmatorul exercitiu practic, pe pasi.

  1. Defineste-ti clar audienta

In primul rand, trebuie sa faci toti pasii de pozitionare pe piata, in care sa-ti definesti clientul-tinta, dar si punctele tale de paritate si diferentiere. Am scris pe larg despre acest subiect aici. Daca stii din punct de vedere business cine esti, te va ajuta sa definesti si din punct de vedere marketing ce reprezinti. Acest proces face parte din etapa de lansare a companiei.

Am intalnit multe cazuri de antreprenori care nu isi definisera audienta tinta mult dupa ce isi incepusera businessul, si aveau probleme mari de claritate si focus. Nu face si tu asa, iti va fi toata activitatea mult mai usoara cu temele bine facute de la inceput.

  1. Defineste-ti clar misiunea si valorile

Poate suna a limbaj corporatist, dar aceste elemente de identitate sunt foarte importante. Ele rezuma in doar cateva cuvinte cine esti si ce vrei sa faci. Sunt niste instrumente puternice si memorabile care te ajuta sa ajungi la clientul tau tinta, si pe care trebuie sa le comunici in toate materialele catre acesta. 

Este important sa fii consistent cu misiunea si valorile tale, si sa tii cont de ele si cand creezi identitatea vizuala. Poate chiar te vor ajuta sa gasesti acel logo sau imagine care te reprezinta. Un exemplu foarte bun este organizatia Greenpeace, a carei misiune este “să protejeze biodiversitatea în toate formele ei”. Logo-ul lor aduce la viata prin culori, forme si simboluri exact aceasta misiune:

Sursa foto: Greenpeace
  1. Alege o directie vizuala 

Asta este etapa in care trebuie sa iti explorezi creativitatea si sa impaci viziunea despre afacerea ta cu felul in care vrei clientii sa o perceapa. Fie ca este vorba de o emotie pe care vrei sa o evoce logoul tau (de exemplu, asocierea Nutella cu sentimentul de nostalgie pentru perioada copilariei), sau o insusire care sa reiasa clar din identitatea vizuala (prin toate materialele vizuale, Amazon transmite clar ideea de practicalitate), trebuie sa alegi o directie pe care vrei sa mergi. 

Poti alege un cuvant si construi pe el, sau poti chiar sa pornesti de la misiunea si valorile tale. Din aceasta etapa vor deriva toate detaliile de identitate vizuala, iar aceasta va reprezenta piatra de temelie a perceptiei pe care o are clientul asupra afacerii tale.

Daca simti ca ai nevoie de ajutor in acest proces, poti apela la agentii de branding/design vizual, care sa te poarte prin acest proces creativ si sa compileze in directii clare toata informatia pe care le-o oferi. De aceea este foarte important sa fii implicat in acest proces, fie in mod direct sau cu ajutorul agentiei.

  1. Alege culorile de brand

Dupa ce ti-ai stabilit directia vizuala, acum esti pregatit sa treci la detalii. Si incepem cu partea de cromatica. Pentru a-ti alege culorile de brand, te poti inspira din culorile altor companii ca sa iti dai seama ce te atrage si simti ca te reprezinta. De asemenea, poti testa sa vezi anumite culori ce reactii sau emotii declanseaza. S-ar putea sa stii imediat ce culoare doresti.

Poate vei vrea portocaliu, ca sa exprimi ideea de caldura, sau verde, pentru conexiunea cu natura. Ar fi bine sa folosesti instrumente care iti simuleaza paletele de culoare, ca sa te asiguri ca acele culori alese se potrivesc, ca de exemplu Color Hunt

Ca si reguli generale, iti recomand sa alegi:

  • O culoare principala – pentru logo
  • 2 culori primare – pentru logo, reclame, materiale promotionale si decorarea spatiilor fizice
  • 3 culori complementare – pentru materiale care necesita o varietate mare de culori, precum prezentari, merchandise etc. 
  • 2 culori de accent – optional, utile pentru materiale promotionale si prezentari
  1. Alege tipografia

Paleta de optiuni este foarte larga in cazul fonturilor pe care le poti folosi. Ai posibilitatea sa alegi din fonturi standard, de exemplu cele existente in pachetul Office, sau fonturi speciale, pe care le poti gasi gratis pe internet sau le poti cumpara. E bine sa fii atent ca aceste fonturi speciale sa fie compatibile cu pachetul Office si alte programe de citire asemanatoare, astfel incat sa nu existe riscul ca materialele afacerii tale sa nu poata fi citite. Iti recomand sa iti alegi fonturile astfel:

  • un tip de font pentru tot ce inseamna materiale pentru scop intern, precum planuri de afaceri, planificari, prezentari 
  • un tip de font pentru toata comunicarea externa catre parteneri (poate fi aceeasi cu cea interna atata timp cat esti consistent in toate materialele si marchezi ce este pentru uz intern si ce este pentru uz extern)
  • unul sau 2 tipuri pentru reclame si materiale publicitare, care sa fie cat mai vizuale, memorabile si placute
  • Un tip pentru logo, in cazul in care doresti sa ai si un cuvant sau doua in logo.
  1. Creeaza logoul

Pentru logo sugerez sa contractezi un designer, fie prin intermediul unei agentii, fie un freelancer. Cineva experimentat in desen si grafica comerciala va face acest logo mult mai simplu si mai rapid decat cineva fara experienta.

Si avand in vedere ca acest pas il faci o singura data pentru compania ta (cel putin, in mod ideal, sau pana la un eventual rebranding), ar fi bine sa nu te grabesti cu acest proces si sa te asiguri la final ca esti multumit si impacat cu “fata” pe care a primit-o afacerea ta. Un designer vizual bun te va ghida prin tot procesul de creatie al logoului, astfel incat sa ajungeti la un numitor comun pana la final.

  1. Alege si alte materiale de identitate vizuala

Daca iti doresti si alte elemente de identitate vizuala, este bine sa te apuci de ele dupa ce ai culorile, tipografia si logoul gata. Astfel iti va fi mult mai usor sa iti alegi eventualele fotografii care vrei sa fie asociate cu afacerea ta, motto sau tagline, un jingle sau o melodie de folosit in reclame.

In principiu, astfel de elemente se preteaza companiilor dezvoltate, care au canale multiple de promovare si au nevoie de acesti diferentiatori vizuali/auditivi. La inceput de drum posibil sa nu fie necesare astfel de elemente.

  1. Creeaza un Brand Book

Dupa ce ai parcurs toti pasii de mai sus si deja ai toate elementele stabilite, este foarte important sa le aduni intr-un document numit generic Brand Book. Este un fel de Biblie a tot ceea ce inseamna identitatea vizuala a afacerii tale si reprezinta un document de baza, la fel ca planul de afaceri, bugetul sau actele companiei. 

Acest Brand Book este un instrument pe care sa il folosesti ori de cate ori ai o campanie noua, colaborezi cu cineva sau ai un nou angajat care trebuie sa se familiarizeze cu brandul tau. Practic, prin folosirea tuturor elementelor pe care le-ai stabilit in acest manual, atat de catre tine si angajatii tai, cat si de catre colaboratori si parteneri, te asiguri ca brandul tau este coeziv, unitar si consistent. Si astfel esti cu un pas mai aproape de succes.

Ei bine, daca ai trecut prin acest proces cu pasi pana la capat, inseamna ca ai deja identitatea vizuala a afacerii tale. Te felicit si iti doresc ca aceasta identitate sa fie un adevarat catalizator pentru succesul businessului tau. 

Ce urmeaza…

 

In articolul de saptamana viitoare vom deschide un subiect foarte interesant, si anume cum iti alegi platforma de eCommerce ca sa cresti vanzarile si sa atragi clienti noi.

Pana atunci, iti multumesc ca ai parcurs acest material si ma bucur ca investesti in educatia ta antreprenoriala in business eCommerce.

Scrie-mi aici in comentarii ce intrebari ai despre identitatea vizuala. Mi-ar placea sa-mi spui daca faci exercitiul de mai sus si la ce concluzii ajungi. Si nu uita sa te abonezi la newsletter ca sa primesti toate aceste informatii inaintea celorlalti. 

Cu prietenie,

Cosmin Costea

Call Now Button