eComMasters

Cum cresti vanzarile prin eMail Marketing 2024

Ce este eMail Marketing-ul?

Marketing-ul prin email a devenit o metoda populara si eficienta prin care companiile isi promoveaza produsele sau serviciile catre clientii lor. eMail Marketing-ul este o strategie prin care se trimit mesaje promotionale sau newslettere catre un grup tinta de abonati, cu scopul de a atrage clienti noi, de a pastra cei existenti si de a-i fideliza pe termen lung. 

Acest canal de marketing poate fi folosit pentru a comunica cu clientii si pentru a-i informa cu privire la oferte, promotii, noutati sau alte informatii relevante despre brandul sau afacerea ta. Prin eMail Marketing, companiile pot ajunge la un public tinta foarte precis si pot obtine rezultate impresionante in ceea ce priveste cresterea vanzarilor si a loialitatii clientilor.

Cu toate ca poate parea o metoda traditionala de marketing, emailul nu a murit! Dimpotriva, el se simte mai bine ca niciodata si este gata sa-ti aduca rezultatele pe care le doresti. 

eMail Marketing-ul este ca unul dintre acei prieteni bine-ascunsi in buzunarul tau care stie exact ce sa-ti spuna si cand sa-ti spuna pentru a te face sa te simti bine si pentru a-ti ajuta afacerea sa creasca. 

Este un instrument indispensabil pentru orice marketer sau antreprenor care isi doreste sa comunice cu clientii sai intr-un mod personal si eficient. In plus, email-ul poate fi personalizat intr-un mod creativ si haios, astfel incat sa capteze atentia si sa genereze un raspuns pozitiv din partea destinatarilor. 

Asadar, nu te teme sa joci cu subiectele si sa adaugi niste GIF-uri distractive pentru a face ca mesajul tau sa fie memorabil si amuzant!

Dar mai multe despre eMail Marketing descopera in articolul de mai jos, care iti aduce toate informatiile relevante despre eMail Marketing si eCommerce intr-un singur loc.

 1. De ce ai nevoie de eMail Marketing?

Daca ar fi sa comparam eMail Marketing-ul cu un super-erou, ar fi cu siguranta Batman: inteligent, eficient si mereu pregatit sa ofere solutii rapide. In lumea afacerilor, email-ul este un canal de comunicare la fel de important ca si Bat-semnalul pentru cavalerul din Gotham. 

Este o modalitate prin care poti ajunge la clientii existenti si potentiali, oferindu-le informatii despre produse si servicii, oferte speciale si reduceri. Prin intermediul email-ului, poti crea o conexiune puternica cu publicul tau si poti incuraja conversia prin indemnuri clare la actiune. 

eMail Marketing-ul este, de asemenea, o modalitate excelenta de a genera lead-uri, deoarece iti permite sa colectezi informatii de contact ale clientilor si sa ii transformi in potentiali cumparatori. Cu ajutorul eMail Marketing-ului, poti fi un erou pentru afacerea ta, atragand si pastrand clienti multumiti si generand venituri importante.

eMail Marketing-ul poate fi descris ca un fel de Cupidon digital, care trimite sageti de dragoste sub forma de emailuri catre clientii tai, in incercarea de a-i cuceri si a-i face sa revina mereu la afacerea ta. 

Prin intermediul acestui instrument, poti sa te conectezi cu publicul tau si sa-i oferi mesaje personalizate, precum si oferte speciale care ii vor face inima sa bata mai tare pentru brandul tau. Poti sa creezi o relatie puternica cu clientii tai si sa le arati ca iti pasa de ei.

 1. Tipuri de eMail Marketing

Exista mai multe tipuri de email-uri pentru marketing:

 • Newslettere
 • Emailuri promotionale
 • Emailuri de confirmare a comenzii
 • Emailuri de recuperare a cosului de cumparaturi abandonat
 • Emailuri de feedback

Newsletterele sunt email-uri periodice, trimise de obicei saptamanal sau lunar, care furnizeaza informatii si noutati despre brand si produsele sale. Acestea pot fi personalizate pentru a se potrivi cu interesele si preferintele abonatilor, oferindu-le informatii valoroase si actualizari despre ce se intampla in lumea brandului.

Emailurile promotionale sunt trimise pentru a promova produse sau servicii si pentru a atrage clienti noi sau existenti sa cumpere. Acestea pot contine oferte speciale, reduceri, cadouri sau alte tipuri de promotii care sa stimuleze interesul si actiunea din partea destinatarilor.

Emailurile de confirmare a comenzii sunt trimise dupa ce un client a efectuat o achizitie, pentru a-i confirma ca comanda sa a fost procesata cu succes si ca produsele vor fi livrate in scurt timp. Aceste email-uri pot fi personalizate pentru a include informatii despre livrare si urmarire, precum si detalii despre politica de returnare a brandului.

Emailurile de abandonare a cosului de cumparaturi sunt trimise atunci cand un client adauga produse in cosul de cumparaturi, dar nu finalizeaza achizitia. Aceste email-uri incurajeaza clientii sa finalizeze tranzactia, prin oferirea de informatii suplimentare despre produse sau prin oferirea de reduceri sau oferte speciale.

Emailurile de feedback sunt trimise pentru a evalua satisfactia clientilor cu privire la produse, servicii sau experienta lor cu brandul. Aceste email-uri pot fi personalizate pentru a include sondaje sau intrebari specifice, astfel incat sa poti obtine informatii valoroase despre nevoile si preferintele clientilor si sa iti imbunatatesti afacerea.

 1. Cum se face eMail Marketing?

Let’s get down to business 🙂 Cum aplicam concret toate aceste informatii?

Ca in orice alt proces de business, ai nevoie de un plan.

Pentru a face eMail Marketing, trebuie sa urmezi  aceste etape:

 1. Crearea unei baze de date de email-uri
 2. Personalizarea email-urilor
 3. Optimizarea continutului email-urilor
 4. Trimiterea email-urilor
 5. Monitorizarea si analizarea metricilor

Crearea unei baze de date de email-uri este primul pas esential in dezvoltarea unei campanii de eMail Marketing de succes. Aceasta baza de date ar trebui sa includa adrese de email ale clientilor existenti, dar si ale potentialilor clienti, adunate prin intermediul site-ului web, campaniilor de publicitate sau evenimentelor. Este important sa mentii baza de date actualizata si curata, eliminand adresele de email inactive.

Personalizarea email-urilor este un alt pas important in imbunatatirea ratei de deschidere si de click-through a campaniilor tale. Personalizarea poate include utilizarea numelui destinatarului in subiectul email-ului sau in mesajul propriu-zis, adaptarea continutului la interesele si preferintele destinatarilor sau trimiterea de oferte personalizate, in functie de comportamentul anterior al acestora.

Optimizarea continutului email-urilor este o parte esentiala a campaniei de eMail Marketing, care implica alegerea unui design atractiv si profesional, folosirea unei structuri bine organizate si a unui continut relevant. Este important sa incluzi un call-to-action clar si vizibil in email-uri, care sa incurajeze destinatarii sa ia masuri.

Trimiterea email-urilor este momentul in care campania ta de eMail Marketing prinde viata. Este important sa trimiti email-urile la momentul potrivit, in functie de comportamentul destinatarilor si de obiectivele campaniei. Ar trebui sa alegi un serviciu de trimitere email-uri care sa ofere livrabilitate ridicata si o serie de functii utile, cum ar fi personalizarea, programarea trimiterii sau testarea A/B.

Monitorizarea si analizarea metricilor este ultimul pas esential in evaluarea succesului campaniei tale de eMail Marketing. Aceste metrici pot include rata de deschidere, rata de click-through, rata de conversie, numarul de abonamente si dezabonamente, si altele. Analiza acestor metrici te poate ajuta sa intelegi ce functioneaza si ce nu in campania ta si sa iei decizii informate pentru imbunatatirea viitoarelor campanii de eMail Marketing.

Cum se face o campanie – Pas cu Pas

De la plan la actiune este doar un pas. Sau mai multi?

De fapt, sunt 6 pasi esentiali in fiecare campanie de eMail Marketing. Daca rulezi acum una, poti verifica exact implementarea lor in actiunile care apar dupa campanie. Daca abia acum vrei sa pui in practica forta eMail Marketing pentru afacerea ta, atunci include pasii acestia, in ordinea corecta, daca iti doresti rezultate pe masura.

 1. Definirea obiectivelor campaniei

Definirea obiectivelor campaniei este primul pas esential in dezvoltarea unei strategii eficiente de eMail Marketing. Acest pas implica stabilirea unor obiective clare si realizabile, cum ar fi cresterea vanzarilor, fidelizarea clientilor sau imbunatatirea brandului.

 1. Identificarea publicului tinta

Identificarea publicului tinta este urmatorul pas important in campania ta de eMail Marketing. Este important sa cunosti cine sunt destinatarii tai ideali, ce interese si preferinte au, astfel incat sa poti personaliza continutul si mesajul email-urilor pentru a se potrivi cu nevoile lor.

 1. Crearea continutului email-urilor

Crearea continutului email-urilor este un alt pas important in campania ta de eMail Marketing. In functie de obiectivele campaniei tale si de publicul tinta, ar trebui sa creezi un continut atractiv si relevant, care sa atraga atentia destinatarilor si sa ii determine sa ia masuri.

 1. Alegerea unei platforme de eMail Marketing

Alegerea unei platforme de eMail Marketing este esentiala pentru reusita campaniei tale de eMail Marketing. Alegerea unei platforme care ofera functii utile, cum ar fi personalizarea, programarea trimiterii sau testarea A/B, poate face diferenta intre o campanie de succes si una esuata.

 1. Trimiterea email-urilor

Trimiterea email-urilor este momentul in care campania ta de eMail Marketing prinde viata. Este important sa trimiti email-urile la momentul potrivit, in functie de comportamentul destinatarilor si de obiectivele campaniei tale.

 1. Monitorizarea si analizarea metricilor

Monitorizarea si analizarea metricilor este ultimul pas esential in evaluarea succesului campaniei tale de eMail Marketing. Aceste metrici pot include rata de deschidere, rata de click-through, rata de conversie, numarul de abonamente si dezabonamente, si altele. Analiza acestor metrici te poate ajuta sa intelegi ce functioneaza si ce nu in campania ta si sa iei decizii informate pentru imbunatatirea viitoarelor campanii de eMail Marketing.

eMail Marketing pentru afaceri eCommerce

eMail Marketing-ul personalizat este foarte important pentru succesul companiilor eCommerce, deoarece poate ajuta la cresterea ratei de conversie si la fidelizarea clientilor. 

Prin personalizarea email-urilor cu informatii specifice despre istoricul de cumparaturi al clientului, preferintele si comportamentul de navigare, companiile pot crea mesaje care sunt relevante si atractive pentru fiecare client in parte. 

Acest tip de abordare poate conduce la o crestere a nivelului de angajament si la o scadere a ratei de dezabonare. Prin utilizarea instrumentelor de automatizare a email-urilor, companiile pot crea mesaje personalizate si bine directionate pentru fiecare etapa a procesului de achizitie, de la cosul de cumparaturi abandonat pana la urmatoarea achizitie sau recomandare de produse.

eMail Marketing pentru B2B

Campaniile de eMail Marketing pentru afaceri B2B sunt la fel de importante ca si cele pentru eCommerce, dar trebuie abordate intr-un mod diferit, deoarece publicul tinta este diferit. In cadrul campaniilor de eMail Marketing pentru B2B, este important sa se identifice cine sunt cei care iau deciziile in cadrul companiei si sa se personalizeze continutul email-urilor in functie de functia acestora. 

In cadrul campaniilor B2B, este important sa se evite limbajul promotional si sa se furnizeze informatii valoroase pentru clientul potential, cum ar fi studii de caz sau rapoarte de cercetare relevante pentru industrie. In acest fel, companiile pot construi o relatie de incredere cu clientii potentiali si pot creste rata de conversie si vanzarile. De asemenea, este important sa se monitorizeze si sa se analizeze metricile, astfel incat sa se poata adapta continutul si abordarea in functie de feedback-ul clientilor.

Cum se creeaza lista de abonati

Identificarea publicului tinta este primul pas in dezvoltarea unei campanii eficiente de eMail Marketing, pentru ca astfel vei putea sa stabilesti cine sunt oamenii pe care vrei sa-i atingi cu mesajul tau si ce nevoi si interese au. 

Odata ce ai identificat publicul tau tinta, urmatorul pas este colectarea adresele de email. In functie de tipul afacerii tale, acest lucru poate fi realizat prin intermediul paginii tale de internet, evenimentelor la care participi sau prin intermediul altor canale.

Inainte de a trimite email-uri catre adresele colectate, este important sa verifici consimtamantul clientilor. Prin acest lucru ne referim la faptul ca este necesar sa te asiguri ca destinatarii isi dau acordul pentru a primi comunicarile tale prin email. Acest lucru se poate realiza prin solicitarea permisiunii explicita prin intermediul unui formular de inscriere sau printr-un proces de confirmare in doua etape.

Curatarea listei de email-uri este ultimul pas important in dezvoltarea campaniei tale de eMail Marketing. Acest lucru implica eliminarea oricaror adrese care nu mai sunt active sau care nu sunt interesate de mesajele tale, astfel incat sa poti reduce numarul de adrese de email nevalide si sa imbunatatesti eficacitatea campaniei tale.

Cum sa trimiti emailuri pe care destinatarii le citesc

Atunci cand vine vorba de crearea unui email de marketing, exista cativa pasi cheie care trebuie urmati pentru a te asigura ca mesajul tau ajunge la publicul tinta si ca este eficient in a-l convinge sa ia actiunea dorita. Primul pas este sa creezi un subiect atractiv, care sa ii determine pe destinatari sa deschida emailul si sa-l citeasca. Apoi, personalizarea mesajului ii va face pe destinatari sa se simta speciali si sa aiba un sentiment de conexiune cu brandul tau.

Un alt aspect important este includerea unui call-to-action clar, care sa le spuna destinatarilor ce anume ar trebui sa faca dupa ce citesc emailul. Acesta poate fi de exemplu un buton de „Cumpara acum” sau „Inscrie-te acum”. Inainte de a trimite emailul, este necesar sa verifici continutul mesajului pentru erori gramaticale sau pentru a te asigura ca arata bine atat pe desktop, cat si pe dispozitive mobile.

Dupa ce ai finalizat acesti pasi, poti trimite emailul catre lista ta de contacte si sa incepi monitorizarea si analizarea metricilor pentru a evalua succesul campaniei tale de eMail Marketing.

8. How it is done

Exemple concrete de campanii done right

Unul dintre cele mai cunoscute studii de caz despre o campanie de eMail Marketing de succes este cel al companiei de imbracaminte masculina, Bonobos. In 2012, compania a decis sa isi revizuiasca strategia de marketing si sa se concentreze mai mult pe eMail Marketing.

Bonobos a decis sa isi personalizeze mesajele de email pentru fiecare client, bazandu-se pe istoricul de cumparaturi al fiecaruia. Prin urmare, fiecare client primea un email personalizat cu sugestii de produse, stiluri si combinatii care sa se potriveasca cu ceea ce au mai cumparat sau cautat in trecut.

De asemenea, Bonobos a implementat o strategie prin care ii recompensa pe clienti pentru a-si invita prietenii sa se inscrie la lista lor de email-uri. Acest lucru a crescut numarul de abonati la lista lor de email-uri si a generat o multime de vanzari.

Rezultatele au fost impresionante – dupa implementarea acestei strategii de eMail Marketing, Bonobos a obtinut o crestere de 100% in vanzarile de la anul anterior si a ajuns la venituri de peste 100 de milioane de dolari in doar cativa ani.

O dovada concreta a puterii personalizarii si a oferirii de recompense pentru clienti in campaniile de eMail Marketing. 

Bonobos a reusit sa creeze o relatie mai stransa cu clientii lor prin emailuri personalizate, ceea ce a dus la cresterea vanzarilor si a loialitatii clientilor.

Un alt caz celebru despre o campanie de eMail Marketing de succes este cel al companiei de cosmetice, Birchbox. In 2011, Birchbox a inceput sa trimita abonatilor lor lunar o cutie cu produse cosmetice de inalta calitate, personalizate pentru fiecare client.

Pentru a creste vanzarile lor, Birchbox a decis sa creeze o campanie de eMail Marketing prin care incuraja abonatii sa-si invite prietenii sa se inscrie la serviciul lor. Daca un abonat reusea sa isi invite prietenii, atat el cat si prietenul lui primeau o cutie cu produse cosmetice gratuite.

Aceasta campanie de eMail Marketing a avut un succes imens – numarul de abonati Birchbox a crescut exponential si a dus la cresterea veniturilor companiei. In doar cativa ani, Birchbox a ajuns la venituri de peste 200 de milioane de dolari si a devenit unul dintre cei mai mari jucatori din industria de cosmetice.

Acest studiu de caz arata ca, in campaniile de eMail Marketing, recompensarea clientilor pentru a-si invita prietenii poate fi o strategie foarte eficienta. In plus, Birchbox a reusit sa ofere abonatilor lor o experienta personalizata si unica, ceea ce a condus la cresterea loialitatii clientilor si a veniturilor companiei.

9. Legislatie si reguli GDPR

eMail Marketing-ul ramane una dintre cele mai eficiente metode de a comunica cu publicul tau tinta. Cu toate acestea, exista unele reguli si legislatii importante pe care trebuie sa le respecte orice companie care doreste sa foloseasca aceasta tactica de marketing.

Una dintre cele mai importante legislatii in acest sens este Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR), care a intrat in vigoare in mai 2018. Acest regulament stabileste standarde stricte privind colectarea si prelucrarea datelor personale ale clientilor, precum adresele de email. Prin urmare, este important ca toate companiile sa obtina consimtamantul explicit si informatiile necesare de la clienti inainte de a-i adauga la lista de email-uri. De asemenea, trebuie sa existe optiunea de dezabonare usor accesibila pentru destinatarii care doresc sa nu mai primeasca email-uri de la brandul tau.

Pe langa regulile GDPR, exista si alte reguli si etichete de bun simt pe care trebuie sa le respecte orice companie care utilizeaza eMail Marketing-ul. Acestea includ asigurarea ca email-urile nu sunt considerate spam si ca informatiile transmise sunt relevante si utile pentru destinatari. De asemenea, este important sa personalizezi mesajul si sa incluzi un call-to-action clar si bine definit pentru a incuraja actiunea din partea destinatarilor.

Concluzii

eMail Marketing-ul poate fi o metoda puternica de a atinge publicul tinta si de a promova produsele si serviciile unei companii. Utilizand o abordare atenta si personalizata, companiile pot obtine rezultate semnificative in termeni de crestere a vanzarilor si de loializare a clientilor. 

Este esential sa fie respectate regulile GDPR pentru a proteja confidentialitatea datelor cu caracter personal ale clientilor si pentru a construi increderea in randul acestora. In plus, prin monitorizarea si analizarea constanta a metricilor de eMail Marketing, companiile pot imbunatati constant campaniile si pot ajunge la o comunicare mai eficienta cu publicul tinta.Call Now Button