eComMasters

De unde gasesc surse de finantare pentru a-mi lansa o noua afacere eCommerce?

In era internetului, este tot mai ușor să îți urmezi visul de a începe o mică afacere de comert electronic. De ce spun asta? 

Se estimeaza ca industria globală a comerțului electronic va atinge 3,5 trilioane de dolari anul acesta. Găsești statistica exactă aici..Până în 2023 se preconizează că această cifră se va dubla, atingând 6,5 trilioane de dolari. Așadar este o oportunitate pentru orice antreprenor care are în vedere un start-up de comerț electronic. 

Platformele de eCommerce precum Amazon și eMAG, au făcut ca vânzarea să fie accesibilă pentru aproape toată lumea, în timp ce platformele de socializare Facebook și Instagram permit tuturor proprietarilor de afaceri să câștige notorietate și să-și promoveze produsele fără costuri exagerate. 

Este ușor, nu? Nu în totalitate. Începerea unei afaceri de comerț electronic necesită finanțare, sumă care variază în funcție de nivelul de complexitate a infrastructurii online pe care o folosești în primă fază. Vei avea avea nevoie de bani pentru mai multe aspecte cum ar fi:

  • crearea propriu zisă a firmei,
  • domeniu și hosting pentru magazin,
  • o platformă de eCommerce pe care să construiești magazinul – ex. GoMag, Shopify, Magento etc.
  • web developer care să construiască magazinul și să îl testeze din punct de vedere al user experience.
  • Stocuri de marfă
  • un depozit pentru marfă (dacă e voluminoasă și nu o poți depozita la tine acasă)
  • Buget de promovare pentru rețelele sociale.
  • O agenție de marketing sau un om de marketing intern care să se ocupe de promovarea,
  • Fotograf 
  • etc.

Sunt multe cheltuieli pentru a pune o afacere eCommerce pe roate. Știai că al doilea cel mai mare motiv pentru care majoritatea startup-urilor eșuează este lipsa de fonduri? Acest lucru poate fi descurajant pentru proprietarii de afaceri în devenire, dar cu siguranță nu ar trebui să fie.

Până la finalul articolului de azi îți voi oferi câteva răspunsuri posibile la întrebarea – De unde iau bani pentru a-mi lansa o nouă afacere eCommerce? Astfel vei avea mai multă claritate și soluții la îndemână pentru acest demers.

Hai să le luăm pe rând!

1. Bootstrapping

Dacă te gândeai de mult timp să îți creezi o afacere de tip eCommerce, probabil ai început să strângi ceva bani. Așadar, pentru începerea unei afaceri de acest gen, îți recomandăm booststrapping – finanțarea afacerii eCommerce, din propriul buzunar.

Avantajele sunt evidente. Eviți datoriile și stresul acestora, cel puțin pentru început. Mai ales, lansezi ideea mai rapid și nu mai pierzi timp prețios așteptând aprobarea finanțării. Însă, probabil acești bani nu îți vor ajunge pentru desfășurarea întregii activități.  

Sursa foto – https://neilpatel.com/blog/bootstrap-startup/

Dacă alegi această variantă prioritatea nr.1 este să-ți identifici clar nișa și un model de business care aduce profit. Focusul trebuie să fie pentru lucrurile esențiale care să-ți aducă vânzări (care-ți permit să te extinzi și să reinvestești).

2. Crowdfunding –  Crowd- Investing

What is Crowdfunding? Understanding the basics | Aflamnah

Probabil că ai auzit de platformele de Crowdfunding sau ai urmărit video de prezentare ale unor idei creative. Dacă și afacerea ta de eCommerce este una creativă îți recomand această metodă de finanțare a afacerii tale.

Ține cont, că există două tipuri de platforme de crowdfunding și ambele îți permit să compensezi fondurile primite într-un mod diferit.

Primul tip de platformă este cel mai cunoscut și este folosit cu succes de platforme precum Kickstarter și Indiegogo. Aici susținătorii afaceri tale, oferă donații și primește în schimb o recompensă pe care o stabilești tu la anumite praguri.

Totuși, acest tip de finanțare necesită mai multă muncă. Structura unei campanii de crowdfunding este formată din:

  • Soluția la o problemă pe care oamenii o au,
  • O propunere de valoare adăugată
  • Imagini, prototipuri, video și alte elemente vizuale ale magazinului tău online,
  • Un set de recompense bine stabilite pentru fiecare prag de susținere atins de urmăritorii campaniei.
  • Marketing pentru a direcționa tot traficul de pe rețelele sociale, site și blog către pagina de crowdfunding.

Cel de al doilea tip de crowdfunding este cel bazat pe capital propriu și se numește Crowd-Investing.

Acest tip de platforme oferă investitorilor șansa de a susține companii interesante folosind această abordare.

Un raport publicat de Goldman Sachs a mers până la etichetarea crowdfundingului drept „potențial cel mai perturbator dintre toate noile modele de finanțare”

Practic, aceste platforme permit investitorilor să sprijine o companie în primele etape ale dezvoltării acesteia în schimbul unui procent din capitalul propriu al afacerii. 

Un exemplu de platformă de crowdinvesting este Crowdcube.

Ambele metode pot avea succes pentru afacerea potrivită, dar nu sunt garanții că vei primi finanțarea. Ceea ce ne conduce și la alte variante….

 3. Împrumut sau credit de capital propriu

Am ajuns și la partea de care mulți oameni fug. Împrumuturile bancare. Știm că e greu de multe ori să parcurgi drumuri la bănci și ideea de a avea rate de plătit te sperie.

Însă, dacă ai epuizat variantele de mai sus, împrumutul bancare  poate fi o soluție pentru a-ți începe afacerea de eCommerce. 

Așadar, ești o persoană fizică ce vrei să iei un credit pentru a porni propria afacere. Te duci la bancă și soliciți un credit.

Singura metodă prin care tu, tânăr antreprenor poți lua bani cu împrumut de la o banca sunt acelea de garantare cu un imobil –  locuința personală  sau cu un teren pe care îl deții. Creditorul verifică valoarea creditului și comandă o evaluare a casei sau terenului pentru a determina gradul de creditare și raportul combinat dintre împrumut și valoare.

Însă nu e ceva de speriat. Rata dobânzii unui credit de capital propriu, deși este mai mare decât rata primei ipoteci, este mult mai scăzută decât cea a cardului de credit sau a altor tipuri de credit. Dobânzile plătite pentru un împrumut de capital propriu sunt, de asemenea, deductibile din impozit. 

Astfel, prin consolidarea datoriei cu împrumutul de capital propriu, consumatorii primesc o singură plată, o rată a dobânzii mai mică și beneficii fiscale.

 4. Capital de risc

Dacă ai o viziune mare asupra magazinului online și vrei să începi în forță, ai nevoie de investiții mult mai mari. Așa că, pentru tine ca și opțiune de finanțare pentru propria afacere, chiar și în stadiul de pornire a magazinului online, este finanțarea cu capital de risc.

Capitalul de risc sau venture capital este reprezentat de nvestitori. De obicei aceștia investesc mai mult decât angel investors despre care vom vorbi la punctul următor. Investitorii investesc doar în startup-urile în care văd un potențial de a crea profit.
Dacă ai un plan măreț pentru magazinul tău online și reușești să atragi atenți unui investitor de VC (venture capital) trebuie să știi că aceștia așteaptă randamente mai mari ale investițiilor pe care le fac și la creanțe mai mari ale afacerii tale.

Avantajul acestor tipuri de investiții stă în faptul că, acești investitori sunt pricepuți în afaceri și vor veni cu un bagaj de informații, tehnici și skilluri care te vor ajuta în gestionarea afacerii și luarea de decizii. Ei au o rețea deja creată pentru a face din orice idee viabilă de afacere un succes.

Companiile de capital de risc sunt structurate ca parteneriate, în care partenerii generali sunt manageri ai firmei și ajută la consilierea investiției pentru fondurile de capital cu risc strânse. 

Diagrama structurii unui fond generic de capital de risc – sursa imagine wikipedia

Majoritatea fondurilor de capital de risc au o durată de viață fixă de 10 ani, cu posibilitatea unor câțiva ani de prelungiri pentru a permite companiilor private care încă caută lichidități. Ciclul de investiții pentru majoritatea fondurilor este în general de trei până la cinci ani, după care accentul este gestionarea și efectuarea de investiții ulterioare într-un portofoliu existent. Acest model a fost inițiat de fonduri de succes din Silicon Valley până în anii 1980, pentru a investi în tendințe tehnologice pe scară largă, dar numai în perioada lor de ascendență, și pentru a reduce expunerea la riscurile de management și marketing ale oricărei firme individuale sau ale produselor sale.

Unde găsești capitaliștii de risc?
Pe ei îi găsești cam peste tot. Însă, îți poți începe căutarea pe Linkedin, dar și pe https://www.sequoiacap.com/.

Însă, nu aborda un capital de risc dacă nu ai toate punctele afacerii tale puse într-un plan. Pune ideea ta de afaceri pe foaie, creează un plan de afaceri solid. Oferă date și numere corecte, bazate pe statistici dar și pe ce ai observat în piață, prezintă-ți echipa și felul în care membrii pot contribui la succesul afacerii și spune-ți povestea și motivația din spatele afacerii tale. Dacă investitorii văd potențial în tine, vor pune mai mare accent pe tine ca și om decât pe planul de afaceri.

5. Investitori înger – Angel Investors

Investitorii îngeri sunt puțin mai ușor de abordat decât capitaliștii. Ei urmăresc deseori tendințele industriei și investesc în startup-uri, mai ales în afaceri de tip eCommerce, deoarece aceste tendințe ale pieței continuă să se mențină de-a lungul timpului.

Acești investitori nu sunt așa de stricți precum VC când vine vorba de startup-uri. Ei  oferă bani pentru a îți începe afacerea sau pentru a sprijini compania ta să traverseze o perioadă de criză financiară. Aceștia cer în schimb rentabilitate, o parte din capital sau o proprietate parțială asupra afacerii.

Însă când alegi un angel investor, ține doar de tine să cântărești avantajele și dezavantajele și să decizi dacă investiția este bună pentru a ceda o parte din afacere.

Angel investing este o alegere bună pentru o afacere mică de startup sau de comerț electronic atâta timp cât ai un plan de afaceri clar și ancorat în realitate, pe care să-l expui unui investitor care înțelege/are experiență cu nișa în care plănuiești să activezi.

Unde găsești angel investors?

Îi găsești pe site-urile de socializare dedicate mediului business, cum ar fi LinkedIn, dar și prin intermediul site-urilor de finanțare online. Câteva exemple: Seedblink.com, Finantare.ro si TechAngels.ro 

Ești gata să îți finanțezi start-upul de eCommerce?

Ține minte! Indiferent de forma de finanțare pe care o alegi sau care ți se potrivește ai nevoie de un plan de afaceri care să te țintă ancorat în viziunea și realitățile propriei afaceri.

Dacă nu reușești să creezi un plan de afaceri clasic, poți opta și pentru Business Model Canvas. Acesta este un șablon de management strategic, utilizat pentru dezvoltarea de noi idei de afaceri, dar și documentarea afacerilor existente.
Găsești șablonul, alături de alte informații utile aici – Canvanizer 2.0 Business Model Canvas Demo 

Acum e rândul tău: Tu cum ți-ai finanțat/te gândești să finanțezi lansarea afacerii tale eCommerce? Ai descoperit și alte variante de finanțare? Hai să continuăm discuția, în comentarii!

Call Now Button