eCommerce pe CONCRET

Despre marketing digital si cum sa
ai vanzari online cu Raluca Radu,
Country Manager ANSWEAR Romania

eCommerceMarketing DigitalTime Management

Descriere Episod

Raluca Radu, Country Manager la ANSWEAR si fondatoare la MTH Digital, are o experienta de peste 14 ani in marketing digital si eCommerce, in care a observat evolutia tehnologiei si a platformelor si a inteles ce trebuie facut pentru a avea succes in mediul online. Astazi vine la noi sa ne povesteasca despre how to make things happen. Discutam despre dilema intre a angaja si a face outsourcing ca antreprenor, diferentiere prin produs sau prin servicii, cum sa cheltuiesti bugetul de marketing pe canalele disponibile, dar si cum sa abordam avatarul de client. In final, Raluca ne spune cum sa facem growth hacking, cel mai nou buzzword din zona digitala.

Ce vei invata din acest podcast:

Am mai mentionat urmatoarele:

Transcript

Cosmin: Buna Raluca, bine ai venit la eCommerce PE CONCRET!

Raluca: Bine te-am gasit Cosmin! O placere de fiecare data.

Cosmin: Cu drag, noi multumim, eu in numele comunitatii eComMasters, ca esti aici cu noi si ne impartasesti lucruri super smart. Am citit recent un articol scris de tine despre tendintele marketing online si o sa te intreb acolo ca sunt, sunt lucruri foarte interesante, dar la inceput am citit despre tine ca de 16 ani faci Marketing online si business digital. Si, cred ca nu sunt multi oameni in Romania care pot sa spuna 16 ani. De cand, din 2005? 

Raluca: Da, 2005. Da, numai ca in acelasi timp da, cand spui ca faci de 16 ani, toata lumea se gandeste: N-ai cum sa faci GoogleAds, FacebookAds de atatia ani.  Bineinteles, pe atunci marketing online insemna mult mai putin decat ceea ce inseamna astazi. 

Cosmin: Da stiu, stiu ce spui si intre noi fie vorba ca nu ne aude nimeni, si eu la 15 ani m-am oprit, deci am zis OK, peste 15 ani. N-am mai scris ca sunt 16, ca sunt 17 ca sunt 18 peste 15 ani cred ca e suficient si da, era altfel de business. Imi amintesc ca prin 2004, 2005 eram foarte focusat pe zona asta de e commerce dar nu existau nici macar platformele astea pe care le folosim noi acum, faceam ceva asa pe genunchi era frumos intr-un fel, gaseai un baiat priceput era, era o poveste frumoasa. Deci tu faci, faci de mult timp si ai lucrat cu firme foarte, foarte mari si frumoase si acum le stim toti si OLX si F64, dar acum ai alt focus. Ai alte 3 Focusuri. Cum gestionezi 3 focusuri? Ai MTH, agentia ta de digital, ai GpeC, unde esti CO-Organizator, zic bine?

Raluca: Da…

Cosmin:  Si ai Answer, unde esti Country Manager, adica sef la Answer in Romania? Cum poti sa gestionez toate lucrurile astea?

Raluca: Pur si simplu, agentia este principalul focus pentru mine, iar celelalte 2 proiecte le vad ca si cand sunt niste clienti principali ai agentiei, si asta ma ajuta foarte mult sa ma organizez. Adica mi-am delimitat foarte clar ce am de facut, iar apoi norocul este ca am o echipa faina si am reusit sa aranjez lucrurile intr-un sistem care sa functioneze, dar da, partea asta de focus pe care am mentionat-o si tu, cu siguranta este dificila. Ma mai intreaba diversi prieteni, cum fac fata echilibrul dintre viata personala si profesionala? Dar da, nici eu nu l-am gasit, dar da, e un lucru…

Cosmin: Nu ca eu voiam sa trag de la tine secretul, adica sa-mi spui: asta-i secretul, magia. Ai un sistem, stiu ca e off topic, dar ai un sistem de time management? Lucrezi cu calendarul, cu liste, cu liniute? Cum faci sa gestionezi toate activitatile?

Despre time management si importanta prioritizarii

Raluca:  Da, asta cu siguranta incerc sa, incerc sa ma organizez cat mai bine si in fiecare zi sa imi stabilesc prioritatile. Asta a fost o lectie de time management importanta pentru mine. Tendinta mea era sa-mi aglomerez to do list ul cu foarte multe lucruri pentru mine. O lectie importanta a fost sa realizez ca nu trebuie toate facute astazi, e foarte important sa stii care iti sunt prioritatile in aceeasi zi. Iar daca intr-o zi apar,  asa mai multe prioritati, incerc sa gasesc un coleg care sa ma ajute sau un partener sau altceva, iar in afara de asta, cea mai importanta lectie de productivitate si nu spun ca o aplic de fiecare data, dar pentru mine am observat ca functioneaza, este focusul pe selfcare sa-i zic asa, cred ca de peste 12 ani nu trece saptamana in care sa n-am cel putin 3 antrenamente de sport si incerc pe cat posibil, sa tin la orele mele de somn, chiar daca fac un exces la un moment dat si nu dorm suficient sa repar repede. Pentru ca mi-am dat seama ca sincer, nu cred ca exista sa lucrezi 16 ore pe zi si all along ca nu mai esti productiv si efectiv petreci foarte mult timp in task.

Cosmin: Si eu am aceleasi focus. Vorbim despre e commerce, astazi am aceleasi focus pe work-life balance, dar oarecum diferit ca, se zice ca daca iti place ce faci si nu mai atata balance, ca mie imi place ce fac, nu trebuie neaparat sa, la ora 5, sau 6, sau 7 sa inchizi, iar pe somn, breaking news, am trecut la monitorizarea somnului si acum am un device care, fix asta imi lipsea, stii cum e, inca un device care sa monitorizeze…

Raluca: Trebuie sa-mi spui care e! Deci mereu invat de la tine lucruri, apropo de deviceuri, deci recomandarea ta e super importanta.

Cosmin: Se cheama whoop,  W H O O P, si este un device fara ecran. Asta e misto ca e fara ecran, si monitorizeaza somnul, sportul, e cel mai avansat pentru sportivii profesionisti, nici o legatura cu mine aici, dar am luat si eu ceva, ceva bun de la oamenii astia priceputi, am vazut pe mana lor: Hm, ce e asta? Pai este pentru sport si somn. Dar ce vream sa spun, ca trebuie sa ma laud, 8 ore in pat, 7 ore jumate dormite azi noapte. Care zic eu..

Raluca: Foarte tare, Da, e chiar optim.

Cosmin:  M-am batut pe urma. Nu, revenim la ale noastre. Ce face MTH digital, de la ce vine M T H in primul an si ce face sa fie diferit pe partea asta de agentii online ca is multe trebuie sa recunoastem ca sunt multe? 

Raluca: Da, banuiesc, recunosc ca nu ma uit foarte mult la ce se intampla efectiv pe piata, adica da, ma uit la cativa, cativa concurenti sa spunem asa care fac chestii faine, dar incerc sa nu ma uit foarte mult la asta. Ci ma uit efectiv la ce facem noi. Porneste de la making thinks happen, asta este acronim MTH…

Cosmin: Making thinks happen, aha ok. Making, sau making digital happen, making thinks happen?

Raluca: Making thinks happen. Dar da, sloganul e making digital happen si porneste tocmai de la, cred ca atitudinea mea de viata in general. Imi place teoria si cred ca e foarte important sa, e foarte important sa intelegi practic cum sunt bazele, fundamentele si asa mai departe, dar e foarte important sa si pui lucrurile in aplicare, pentru ca in practica s-ar putea sa te trezesti ca teoria nu se aplica deloc asa cum credeai tu si da, cred foarte mult in chestia asta de actiune si de a face lucruri, chiar daca nu sunt perfecte.

Cosmin: Tot off topic, dar ne place ca nu suntem aici la scoala. Cand citesti o carte, cum o citesti? O citesti cu pixul, cu markerul? Sau o citesti sa te bucuri de ea sau sa te informezi? Sau citesti carti digitale si subliniez cu degetul? 

Raluca: Depinde ce fel de carte este. Citesc mult pe Kindle, intr-adevar, dar cartile care imi plac mi le cumpar si in format fizic, pentru ca ochiul meu estetic asa, e foarte fericit, dar da, clar pe majoritatea le subliniez de nu se poate, in mod digital, dar daca totusi o carte de beletristica incerc sa ma bucur de ea cat mai mult. 

Cosmin: Clar, clar si, si eu am problema asta, iti impartasesc ca citesc greu, pentru ca nu citesc, citesc, subliniez si scriu si ma cert cu autorul uneori sau zic: da, ba n-ai zis asa? Adica e o chestiune activa, nu e o citire pasiva. Bun si ce, ce faceti voi concret la MTH? Faceti strategie digitala marketing online? Da-mi cateva repere.

In house sau agentie? Cum e mai bine pentru un business eCommerce?

Raluca: Suntem practic o agentie de marketing online full service si incercam sa lucram ca o echipa de marketing online externalizata pentru client. Practic, ce am concluzionat eu in momentul in care am deschis agentia, a fost ca pentru majoritatea magazinelor online si chiar si pentru businessuri care au focusul acesta de a genera leaduri din online e destul de greu si ineficient sa aiba un departament in-House de digital. Si atunci m-am gandit sa facem un departament de marketing online out of the house.

Cosmin: Da, out of the house, dar spune-mi cum e asta? Ca aici am de multe ori intrebarea asta. Intre un startup, un business care a prins un pic de cheag, si un business mare, cand e mai bine sa iti iei oameni intern pentru marketing online, cand e mai bine sa-ti iei agentie? Ai nevoie de totusi de un om care sa coordoneze agentia si sa stie cat de cat, cam cam cum vezi tu migrarea asta?

Raluca: Da aici sunt mai multe componente, cred ca depinde mult de tipul de business. Daca e de pilda, un software as a service de tehnologie…

Cosmin: Nu nu nu! Hai sa zicem din eCommerce.

Raluca: Ok. da suna asta, dar da da. In zona asta de magazine online cred ca intr-adevar are legatura cu marimea businessului, cred ca la inceput si in primii ani ai afacerii nu are sens sa angajezi un om in-House si cred ca e mai eficient sa lucreze extern. Apoi, in momentul in care are sens pentru business, da, este ideal sa existe un om de marketing in-House si asta o spun si din punctul de vedere egoist. Noi ca agentie functionam cel mai bine atunci cand exista un om de marketing in-House cu care sa discutam. Si spun asta, pentru ca uneori nu are timp, nu are de multe ori limbajul de marketing si e mult mai greu de colaborat, decat este cu o persoana de marketing care e dedicata pe zona aceasta. 

Cosmin: Clar, clar si totusi e mai bine ca atunci cand firma creste sa aiba un om care sa se ocupe de relatia cu agentia sau cu agentiile sau si sa faca lucruri efectiv? Sa faca Ads, sa faca optimizare, sa faca content? 

Raluca: Da, aici cred ca sunt mai multe lucruri. Odata da, cred ca e ideal sa gasesti o persoana in-House care sa gestioneze relatia cu agentiile, sa gasesti o persoana in-House care sa faca lucruri. Cred ca e foarte complicat si ineficient cred ca ea aproape utopic, daca nu reusesti sa angajezi un departament intreg. Si o spun asta din experienta mea dinainte lucrand la client. Un om, spre exemplu, care implementeaza Google Ads, pentru aceeasi companie, se va plictisi dupa vreun an de zile si va ajunge sa se plafoneze. Mai mult daca nu are oameni cu care sa aiba acelasi numitor de discutie cu care sa simta ca se antreneaza. Asta va face lucrurile si mai complicate.

Cosmin: Pentru ca tu lucrezi cu multi antreprenori la agentie. Am cateva nelamuriri, ce ar trebui sa aleaga un antreprenor? Si iti dau cateva variante. Intre tactica si strategie, adica intre implementare si planificare sau intre lucruri pe termen lung si termen scurt. Intre, 4 sunt, intre online si offline, ca nu toate, toate campaniile merg pe online, chiar daca tu esti magazin online. Intre Google si Facebook, si cand alegem mai degraba Google si cand Facebook, si a IV-a, intre conversii si brand building sau comunicare care sa intareasca imaginea de brand si lucruri legate de comunitate mai degraba decat de vanzare directa.

Raluca: Ok, sa le luam pe rand, nu mai stiu care era prima. 

Cosmin: Pe rand. Tactica versus strategie. 

Raluca: Cred ca nu poate sa lipseasca nici una dintre ele. Din experienta mea e foarte important, mai ales pentru cei care sunt la inceput sa existe o strategie. Si aici recunosc ca inteleg cum se intampla lucrurile din papucii de antreprenor. Cred ca te pierzi foarte mult in cate lucruri sunt de facut, vrei sa le faci pe toate. Vrei sa fii, nu stiu, spre exemplu, pe toate canalele de social media si sa incerci toate lucrurile noi, toate trendurile si cumva iti pierzi focusul si cred ca e foarte important sa existe o strategie si sa, la un moment dat sa te tragi singur de maneca sau sa existe cineva care sa te traga de maneca si sa iti aminteasca ca trebuie sa te tii de o strategie. Si prin strategie inteleg sa-ti fie foarte clar, cine este avatarul tau de client, sau care sunt principalele segmente de clienti careia te trezesti si sa ii intelegi pe acestia cat mai bine. Atunci cand iei o decizie de promovare sau de business sa ii ai pe acestia in minte, sa-ti fie foarte clar care e diferentiatorul, care e mesajul pe care il comunici sau daca nu ti-e clar care e acesta, sa-ti fie clar ca ar trebui sa-l testezi si ca ar trebui sa masori…

Cosmin: A, sa-l testezi. Deci nu, nu presupunem, sau presupunem si testam sau planificam si implementam. Adica cum e strategia o scrii pe o foaie sau ce faci? 

Raluca: E foarte important sa testezi si pana la urma digital, cel putin asta e si marele avantaj nu trebuie sa bagi, nu stiu, bani intr-o campanie TV si sa realizeze abea la final ca nu a a performat. In digital ai marele avantaj ca poti sa pleci cu un mic buget si apoi sa vezi daca lucrurile performeaza sau nu, insa da, ca sa pornesti pe acest, acest plan, trebuie sa pornesti de la a da niste presupuneri, care insa sa fie bazate pe date. Asta e marele avantaj al digitalului ca avem destul de multe date la dispozitie.

Cosmin: Si de unde iei datele?

Raluca: Daca deja a pornit business ul, le iei din analytics, din conturile pe care le ai tu deja, nu stiu, de FacebookAds, GoogleAds si asa, iar daca esti foarte la inceput profiti de tool-urile gratuite pe care le ai la dispozitie. Exista Facebook insights, sunt Facebook Business Manager si este disponibil gratuit adica ai nevoie de un cont care este si el gratuit, ai Google Trends, ai keyword Planner ai chiar si varianta gratuita a lui Similarweb si tot azi, toate astea sunt instrumente pe care le poti folosi ca sa faci un pic de research. Si in researchul asta sa te uiti cam ce cauta oamenii pe Google pentru domeniul tau, cam care sunt, care e profilul de client interesat de un anumit, o anumita categorie pe Facebook, cam ce face concurenta sau ce fac alti jucatori din online de pe segmentul tau de piata, si sa pui toate lucrurile astea cap la cap, asa incat sa vii cu niste ipoteze de lucru pe care dupa aceea sa le testezi. Daca e ceva, nu stiu, complet inovator si n-ai de unde sa iei date sau daca nu esti satisfacut de ce date gasit cred ca e foarte ok varianta aia de baza de a intreba niste prieteni, niste niste oameni care ar putea sa faca parte din publicul tau tinta. Asta e cea mai de baza chestie si eu sunt mereu surprinsa cat de putini oameni o, apeleaza la varianta asta, efectiv a intreba. Normal ca e dificil si sa pui aceste intrebari, asa incat chiar sa tragi niste concluzii satisfacatoare, dar exista foarte mult continut despre cum poti sa faci astfel de focus grupuri ad hoc. Si cred ca e macar o prima varianta ca sa-ti iei niste ipoteze de lucru de acolo. 

Cosmin: Da! Cred ca e o idee foarte buna sa intrebi pe la prieteni si la rude, poate chiar la clienti potentiali ce parere au. Eu recomand de multe ori si o sa mai zic o data cartea de The mom test, o carte in care care te invata, o carticica asa, care te invata cum sa pui intrebari ca sa nu primesti raspunsurile pe care vrea lumea sa ti le dea ci sa primesti raspunsurile adevarate. Adica sa nu zica toata lumea: Bravo. Idee excelenta o sa cumpar de la tine, si tu investesti si nu se intampla nimic. E de citit fituica asta. Si pe partea de, trecem la al 2-lea, doar online? Daca sunt magazin online, comunic doar online sau comunic si offline?

Raluca: Este foarte important sa fie acolo unde e clientul, asa cum spuneam mai devreme si client este inca foarte mult si offline. Si atunci da, campaniile de marketing offline ar trebui clar sa faca parte din mixul de marketing si asta vedem si doar daca ne uitam la numarul mare de campanii tv ale magazinelor mari online din Romania si vedem ca se fac eforturi sustinute in zona asta, la fel de, eforturi sustinute in autor in print. Pot sa spun ca spre surprinderea mea din campaniile offline ale Answer am putut sa masuram efectiv in concret, cresterile si de foarte multe ori, campaniile respective s-au dovedit a fi mult mai eficiente din punct de vedere return on net, decat niste campanii de digital pentru ca da…

Cosmin: Interesant, da de ce?

Raluca: Pentru ca in digital deja ajunsesem la o plafonare probabil a publicului. Chiar daca incercam sa atragem audienta noua cred ca exista o bariera, pentru ca publicul respectiv nu avea inca incredere in noi. Incredere care s-a creat in momentul in care ne-au vazut pe TV, iar noi la un moment dat, inainte sa incepem…

Cosmin: Aha deci, offline ul face…

Raluca: Aduce increderea aceasta si da, la un moment dat chiar simtisem ca se plafonase business ul inainte sa incepem sa iesim pe TV. Deci da, chiar daca eu sunt marketer digital si din experienta de la Answer si dintr-o experienta trecuta la olx, am vazut clar cat de important este in piata aceasta, in care inca nu toti cumpara online, nu toti au incredere in digital e foarte important sa mergi in offline ca sa castigi increderea clientilor. 

Cosmin: Hai sa ne imaginam ca avem un magazin online care vinde jucarii. Si avem 10.000 EUR buget de marketing. Cum i-ai impartii online versus offline? Un magazin online sa zicem micut, 10 – 50 de comenzi pe zi.

Raluca: Asta cred ca e un bun exemplu cumva. Asta nu apucasem sa spun mai devreme, da, cu siguranta, bariera de intrare in marketing offline este mai mare, aceea de buget. Si atunci, da, daca avem bugetul de inceput de 10.000 EUR, probabil ca cel mai eficient ar fi sa-l ducem pe toti in digital, sau in functie de categoria pe care o targetezi, s-ar putea daca nu stiu, poate daca e un client care citeste o anumita publicatie print, atunci as putea sa iau in calcul sa merg si catre o publicatie print. La fel..

Cosmin: Aici daca ai bine definit… 

Raluca: Buyer persona, da, exact, sau poate sa ma duc la un anumit, la o anumita statie de radio, care stiu sigur ca e ascultata de buyer persoana, dar atunci la fel ar trebui sa aleg una de nisa ca sa ma pot juca in bugetul acesta.

Cosmin: Iti mai dau o provocare. Vreau sa deschid un magazin online de vinuri. Am buget 100.000 EUR cat baga in Youtube si cat bag in TV?

Raluca: Sincer la situatia de acum de pe piata, eu l-as baga pe tot in TV, pentru ca as avea,  serios as avea marele avantaj ca in momentul asta nu prea sunt alte magazine online de vinuri care au comunicat pe TV. In timp ce in online, m-as bate cu magazine online care sunt acolo, sunt de ceva timp si asa mai departe. Si asta mi-ar crea un avantaj competitiv, de asta e raspunsul ala de consultant, mereu ca depinde, depinde de situatie, dar acum, cand nimeni nu comunica pe TV, cred ca daca ai bagat tot bugetul acolo, intr-o singura campanie, s-ar putea sa ai chiar un return atat de mare incat sa poti ulterior sa iti cresti bugetul de marketing pentru lunile urmatoare.

Cosmin: Da! Recunosc ca am avut si eu jocul asta si confirm ca, intr-adevar, asa e cum zici tu, nu stiu daca suta la suta, dar mare parte 80 % in TV, ceea ce e impotriva comunicarii digitale, dar am avut acest soc intr-adevar, este mai bine din punct de vedere return on investment sa punem in TV, in special pe partea de awareness probabil ca Answer si pe partea de conversie ajuta.

Raluca: Da, da.

Google sau Facebook?

Cosmin: Google sau Facebook? Cand ne focusam, tot asa, hai sa luam 10.000 EUR buget.  Magazin online de jucarii, 50 de comenzi pe zi. Cand punem. Cat spunem, cum punem in Google si cat, cum in Facebook?

Raluca: La fel depinde, dar daca sunt jucarii pe care utilizatorii le cauta pe Google, clar, as baga o foarte buna parte din buget in Google. Dar ar trebui sa vad, la intrebarea cat, ar trebui sa vad cat imi permite, adica as folosi keyword planner sa vad efectiv cate cautari sunt pe o luna pe categorii aia fix de jucarii, inclusiv pe cautari mai generale de tipul jucarii general. Si sa vad efectiv care ar putea fi bugetul bagat in Google search, mai ales Google shopping, iar restul da, l-as imparti intre Google display, Facebook, instagram, Youtube, in functie de pe cine targetezi fictiv, deci cumva inteleg ca targetezi parintii dar depinde acum, ce fel de jucarii, ca sa imi dau seama unde sa merg.

Cosmin: Da da, educationale, de distractie, de afara, de interior. Si ultima in rapidfire ul asta, luam acelasi exemplu ca mi se pare ca e rezonabil, cat as investi cu focus pe conversie si cat as fi investit cu focus pe brand building sau comunity building? Adica  lucruri care aduc conversii, dar mai mai pe termen lung. 

Raluca: Aha, pai eu recunosc ca de multa vreme sunt avocatul idei ca ar trebui un 20-30 % din buget sa fie alocat in zona aceasta de crestere a brand ului. Mai ales atunci cand nu sunt un brand cunoscut. Atunci cand sunt top of mind pe categoria mea de produse si n-am concurenta foarte activa in acest moment pot sa uit de bugetul de brand awareness, dar altfel ar trebui sa aloc un minim de 20 % aici. Mai mult decat atat, anul acesta ne apropiem de acest cookieless era. Si anume de faptul ca deja s-a vazut de anul trecut devine din ce in ce, o sa devina din ce in ce mai provocatoare targetarea pe FacebookAds si GoogleAds tocmai pentru ca aceste platforme vor renunta incet-incet la cookie urile third party. Si atunci vor stii mai putine lucruri despre clientii lor. Asta va duce la o crestere a costurilor noastre de achizitie clienti. Am vazut deja un preview anul trecut in Facebook, ne-am plans cu totii…

Cosmin: De anul trecut, da.

Raluca: Da, si acelasi lucru s-ar putea sa se intample si pe Google. Si atunci e foarte important ca eu sa am comunitatea mea. Era important si pana acum, dar acum, cumva mi se pare ca devine si mai evident. 

Cosmin: Acum devine urgent. Pai si cum fac comunitatea mea? Unu la mana, oamenii care vin intr-un fel trebuie sa-i tina aproape, apoi cei care cumpara trebuie sa-i tii si mai aproape daca se poate, fac si o comunitate pe Facebook, urmaresc cati urmaritori am, da-ne cateva repere aici.

Raluca: Aici la fel depinde cumva, pentru ca da, sunt multe lucruri pe care le pot face, doar ca toate costa. Si nu musai costa buget cat da, e un efort destul de mare, dar focusul este sa gasesc o varianta de al tine pe client aproape de mine. In functie de, efectiv ce vand eu, trebuie sa gasesc ceva care il ajuta pe respectivul client si care tine aproape de mine, asa incat sa creeze o comunitate. Ea poate sa fie intr-adevar un grup de Facebook, un blog sau o sectiune de articole utile, un canal de Youtube poate sa fie pur si simplu…

Cosmin: Un podcast.

Raluca: Exact un podcast, o serie de Live uri pe instagram, poate sa fie orice de genul acesta. Aici cred ca depinde mult si de ce este la indemana fiecarui business. Ma  gandesc aici la nu stiu, ceva catre care echipa business ului e mai inclinata. Unora poate le e mai usor sa faca un podcast. Altii sunt mai talentati la scris si m-as gandi si la asta. As cauta o intersectie intre ce e mai util pentru public, ce nu exista pe piata si ce mi-e mai usor sa fac sau ma costa mai putin sa fac. 

Cosmin: Da, clar si complet de acord. Stiu ca tu povestesti mult si pui mare accent pe buyer persoana careia ii spunem si Avatar si are multe nume, dar se distileaza in lucruri similare. Spune-mi, si eu vad ca discutam mult despre asta, dar de facut se face destul de putin. Mi se pare ca e o lipsa de know how in cum faci, cum analizezi. Pentru ca asa noi tot vorbim, noi tot spunem, dar oamenii antreprenorii, asta am vazut-o concret zic: ok m-am asezat la calculator, ce fac acum? zi-mi concret! sau m-am dus, am sunat 10 clienti, ce fac acum? Da efectiv ce fac, cum pun un, fac un excel, fac un word, ce fac ca sa trag toate informatiile astea si demografice si de comportament si de credinte si de bariere, si asa mai departe? Cum recomanzi tu sa faca un antreprenor, dar, repet, un antreprenor mic la inceput de drum. Are si el cateva comenzi. 

Raluca: Pai da, in primul rand, as lua toate datele acestea ale clientilor existenti. Toate datele pe care le am in baza de date, cele pe care le am in analytics, pe zona aceea de rapoarte finit audiensis si in market segment, atata timp cat mai exista si pot vedea pe ce site-uri au navigat, ce au cautat pe Google utilizatorii mei. As lua si informatiile din Facebook – Instagram, de utilizatori care interactioneaza cu mine, si as incerca sa cuplez informatiile asa incat sa fac niste profiluri de client. Majoritatea oricum ownerilor de business din experienta mea, isi cunosc avatarul de client si reusesc sa-l scoata destul de rapid. Deci aici o sa te contrazic, mi se pare ca n-au doar, nu avusera o problema in a-l defini, eu ce-am constatat este ca au o problema in a se tine de acest buyer persona. Deci odata ce il definesc da, e minunat si informatia se…

Cosmin: Au bifat o bifa? OK si dupa aia, de ce nu se tin? Adica vor tot timpul sa ia mai mult din piata sau pur si simplu uita ca au definit asta atat de bine?

Raluca: Cred ca efectiv uita, sunt si lucruri de moment, sunt acum pe termen scurt panicat, ca asta e cel mai bun cel mai bun cuvant sincer, si m-a pus sa iau decizii de moment vad ca un concurent a facut o campanie, mi se pare desteapta, nu ma mai gandesc. Poate ca mi se pare mie desteapta, dar poate nu e ce trebuie si ma apuc si iau decizii si inteleg, asta e exact comportamentul tocmai atunci cand esti mai la inceput si presiunea e mai mare pe tine si e nevoie cred de multa disciplina personala sa te tii de acest profil de client. Si ma, adica empatizez cu totul cu profilul de antreprenor, pentru ca da, observ si la mine tendinta asta de a ma duce dupa the next shiny thing.

Cosmin: Da, e un subiect care si mie mi s-a intamplat.

Raluca: Da, dar am observat multi antreprenori de succes din jurul meu care se tin cu sfintenie de chestia asta. Adica chiar daca observa ca un concurent face nu stiu ce se enerveaza pe moment, nu stiu, se uita, se agita, se macine, dar dupa asta un pic si se gandesc: Mai, dar totusi hai sa luam in calcul toate variabilele. Si asta cred ca e important si mai e un lucru aici, cred ca, scuze ca te-am intrerupt, dar voiam doar sa spun ca am mai observat ca e foarte greu, mai ales pentru antreprenorii care vin dintr-o corporatie sau dupa multi ani de experienta si ma simt si eu in aceasta categorie, foarte greu sa pornesti un business de la zero sau inclusiv daca ai avut un business de succes sa pornesti din nou un alt business, si sa iei deciziile si in concordanta cu nivelul de business la care te afli. Si efectiv sa te uiti, mai am stabilit ca momentan ma adresez acestor 2 segmente de clienti. Hai sa avem rabdare si sa cucerim aceasta piata si dupa aia sa ne ducem in alta parte. Deci cred ca sunt toate lucrurile astea de disciplina. 

Cosmin: Disciplina. Cateva intrebari punctuale am pentru tine aici. Una simpla, cati avatars, cati, cate avataruri definim 1, 2, 3, cam cate ar fi rezonabil? Ca nu e stiinta exacta dar…

Raluca: La fel depinde de nivelul de business si de buget ca pot sa fiu si la inceput, dar daca am un buget, pot sa ma duc pe mai multe flancuri, dar cred ca daca sunt un, daca ne gandim la un start up in e commerce, care OK, are investitiile proprii, nu are un fond in spate si asa mai departe, ar fi suficient sa iau 3 profiluri de buyer persoana in ideea de a testa si am dat seama care este piata pe care am cea mai buna rata de succes si apoi sa ma concentrez pe ea. Abia apoi sa adaug o a 2-a piata, abia apoi o a 3-a piata, deci cam asta ar fi, asa un ritm sanatos. 

Cosmin: Pe mine ma urmareste un, o vorba in limba engleza. Cand vreau sa intru in mai multe profile si vorba in limba engleza este don`t boil the ocean. Nu poti, trebuie sa iei o bucatica mica si pe aia s-o faci bine, nu poti sa faci de toate pentru pentru toata lumea. Ok, deci buyer persoana e esential. Cand vine un client la tine, il intrebi care e buyer persona sau il ajut sa-l defineasca, dupa aia cel mai intrebi? Inainte sa te apuci sa sa-i faci campanii si sa ii faci toata comunicarea.

Raluca: Urmatorul lucru, cel mai important ar fi, care este diferentiatorul fata de concurenta sau daca nu avem concurenta, nu stiu, suntem chiar un produs inovator care educa piata, care sunt beneficiile pe care ar trebui sa le scoatem in fata. Si aici da, aici e un punct, unde cred ca de foarte putine ori antreprenori au un raspuns si aici, de obicei, il descoperim impreuna, facand un studiu de piata, de concurenta si apoi testand foarte mult. 

Cosmin: E greu, e foarte greu pentru ca si eu sunt alaturi de antreprenori in povestea asta si imi zic: dar nu fac nimic special ca mai sunt inca 10 magazine care vand jucarii, nu chiar la fel, dar tot cam aia e, sau vinuri sau electronice. Si aici intrebarea pentru tine este: se pot ei diferentia prin produs sau e musai sa diferentieze prin altceva decat produs-pret-promotie prin de exemplu service level sau prin felul in care interactioneaza cu clientii? Conteaza asta pentru clientul final ca un magazin online mai prietenos? 

Raluca: Bineinteles, asta poate sa conteze, depinde exact de ce e important pentru client, adica de asta trebuie sa-mi cunosc foarte bine clientul. Si da, ma pot diferentia si prin service level, chiar si prin comunicare, chiar si prin mesaj. Cea mai observat insa de multe ori la antreprenori este ca ei percep ca nu se diferentiaza prin ceva anume, corect, dar s-ar putea ca un alt jucator sa nu fi comunicat faptul ca face ceva anume si atunci, pana la urma in comunicare, daca tu esti primul care comunica un lucru, s-ar putea sa ai surpriza ca oamenii vor percepe ca e si primul care face acel lucru aici. 

Cosmin: Care face?

Raluca: Da.

Cosmin: Aici imi aduc aminte asa, imi vine tot timpul minte metafora cu o lanterna. Adica esti intr-o Camera a Comorilor ca, cum era filmul, povestea, in Aladin, si sunt milioane de lucruri bune. Idee e la ce te focusezi, pe ce pui tu lanterna sau focusul si luminezi lucrul ala si oamenii te considera relevant pentru acel lucru, chiar daca poate, nu esti singurul care il face in piata.

Raluca: Exact si un alt lucru important pe care l-am invatat, de altfel, de la un coach de dezvoltare personala, e o chestie foarte, e o chestie banala, dar care mi se pare ca ajuta mult pe partea asta de diferentiere. Ideea asta ca defectele si calitatile sunt de obicei pe aceeasi axa. De multe ori, antreprenorii se uita la defectele business ului, adica se uita la faptul ca da, dar eu sunt mic, sau eu n-am puterea concurentului meu, sau lucruri de genul asta, sau nu pot sa ofer livrare in 2 ore. Da dar sigur din dezavantajul asta vine un avantaj, faptul ca esti mic poate sa insemne si ca nu stiu, esti mai usor adaptabil si poti sa oferi ceva ce concurentul tau care e mare si are un ditamai sistemul in place nu poate sa ofere, trebuie sa fi si creativ cumva sa-ti dai seama ca fiecare neajuns in business intotdeauna are o parte pozitiva pe care o poti folosi in avantajul clientului. 

Cosmin: Bun mesajul. Asta ar fi un mesaj bun de incheiere pentru Power to the… catre antreprenorii, antreprenorii mici. Zona asta de creativitate pe care ai mentionat-o acuma, eu am observat, dar poate tu ai observat diferit, ca exact asa e. Cu cat esti mai mic, cu atat esti mai fortat sa devii mai creativ ca n-ai bani, adica efectiv n-ai bani sa arunci, cum arunca poate, un magazin online mare si tu trebuie sa gasesti o ghidusie ceva diferit care sa nu coste. E cuvantul asta in limba engleza bootstrapping, adica sa faci cu ce ai mai degraba decat cu bani. Tu cum vezi sau un emag are departament de creatie si atunci isi permite sa inventeze lucruri fata de un antreprenor mic?

Raluca: Idee e ca un antreprenor mic trebuie sa fie creativi din nevoie. Ideeal e si ca un business mare, intr-adevar, sa nu piarda componenta asta si asta ma sperie si pe mine de fiecare data cand am lucrat intr-un business mai mare sau cand am simtit ca un business de care ma ocup a crescut. Observ ca, intr-adevar, odata ce incepi sa ai bani, nu mai esti la fel de creativ, si la fel, revenim la disciplina. Dar asa, din experienta mea, business urile mari si ma refer chiar la jucatorii e commerce din piata din Romania sunt foarte focusati si antreprenorii din spate, mai ales, sau managerii din conducere stiu foarte bine proverbul ala cu buturuga mica, si creativa in cazul asta, care rastoarna carul mare si isi dau seama ca, da, e foarte important sa-si mentina creativitatea si sa fie cu ochii pe tot ce se intampla pe piata si cred ca fac asta. Dar da, la inceput cred ca e asa MainFocus pe a gasi chestii creative. 

Cosmin: Da, si eu impartasesc ca si eu sunt un mic birou la randul meu, pe zona de training si consultanta, ca imi vin idei noaptea si imi dau seama, as putea sa ajut antreprenorii si facand un program de mentorat sau inca, inca un fel in care sa ii dau acces la know-how ca sa poata sa implementeze, deci sunt aici cu tine. Zi-mi un pic despre Gpec si am o intrebare super precisa. Ce inseamna growth, ca tu ai scris undeva growth hacker sau growth hacking la Gpec. Ce inseamna growth hacking ca as vrea si eu sa fiu growth hacker si vreau sa stiu daca se poate?

Raluca: Pai da, se potriveste la fix cu ce povesteam mai devreme. Cumva eu, cel putin eu inteleg prin growth hacking in ideea asta de a creste prin idei creative care sa nu implice de cele mai multe ori buget si ajunge la o baza solida de prim clienti fara sa mergem catre zona aceea de paid marketing si a facut sau cat mai mult pe eficienta si de idei creative.

Cosmin: Aha. Eu am fost odata la un Gpec la Teatrul national, cand s-a schimbat locul foarte frumos, si a venit un baiat, si am uitat cum il cheama, imi pare rau, care ne-a dat…

Raluca: Ryan…

Cosmin: Asa, care ne-a dat o carte, si am cumparat cartea si cu semnatura lui am fost destul de mandru. I-am citit cartea si am zis: Ba, eu am citit cand eram super tanar si acum sunt tanar, dar cand eram mai tanar, o carte care se chema guerilla marketing, si mi se pare destul de asemanator. Gresesc mult, e mare diferenta intre astea 2?

Raluca: Nu, corect. E cam, e acelasi lucru, asa un marketing la firul ierbii. A-ti intelege foarte bine clientul si a venit cu idei creative, care de multe ori nu costa bani, intr-adevar. Cred ca growth hackingul in plus, se mai aplica si pentru business urile care deja au crescut si fac, de pilda, advertising platit pe ideea aceasta de eficientizarea lucrurilor. Adica a-ti pune focusul acolo unde ai cel mai bun roas, spre exemplu. Asta cumva intra tot zona de growth hacking. 

Cosmin: Tu ai facut Politehnica, nu? 

Raluca: Da.

Cosmin: Nu erau multe fete la Politehnica.

Raluca: Erau deja vreo treime dintre studente, dar da.

Cosmin: O treime?

Raluca: O treime, da.

Cosmin: OK, cand am facut eu, erau vreo 4. sper sa nu ma sune colegele mele, dar din 2 grupe de strangeau ma rog, erau importante fetele in ecosistem. Intrebarea mea este: daca tu crezi ca are rost sa faci o facultate, si o facultate tehnica? Si daca te ajuta in business? Si cum te ajuta? Concret sau doar la felul in care gandesti sa incepi sa gandesti diferit? Da-mi cateva repere, cum te ajuta partea asta, academica, sa zicem. 

Raluca: Cred ca, cred ca s-a demonstrat ca nu e obligatorie. Avem atatea exemple, mai ales de antreprenori de succes care nu au trecut pe acolo, dar da, cred ca te ajuta in faptul ca iti modeleaza gandirea. Si daca ai norocul sa faci o facultate care sa se pupe dupa aceea si cu domeniul in care vei profesa, iti mai aduce in plus, avantajul acesta de a te invata fundamentele. Spre exemplu, cred ca m-ar fi ajutat daca as fi devenit programator, ca nu as fi mers pe ideea asta de a lua cod de pe diverse site-uri si a le pune impreuna as ce am invatat destul de bine in facultate, atat cat m-a interesat a fost zona asta de fundamente ale programarii, si da, asta cred ca poate sa fie utila. In cazul meu, nu m-a ajutat foarte mult pentru ca nu am profesat ulterior pe zona asta. Nu am fost programator niciodata. Dar m-a ajutat pentru ca am inteles, spre exemplu, am facut si curs de html la facultate, de java script si da, lucrurile astea nu sunt straine. Ma descurc mai usor sa inteleg da, ma descurc mai usor in dark manageri, inteleg mai usor niste lucruri, asta clar. 

Cosmin: Nici eu nu am profesat, daca e sa-ti impartasesc, nici eu nu am profesat deloc partea asta de inginerie aplicata. Am intrat in business din anul 3, dar raman niste lucruri. Eu cred ca e important raman lucruri, uite ce tin eu minte este eleganta felului in care scrii codul. Sa-l scrii elegant si minimalist. Mai degraba de, sau explicarea a ce faci acolo, sau sa compactezi totul ca sa fie o bucatica mica de cod care sa faca ce poate face o bucata mai mare de cod. Revin la o intrebare super tactica, deci mergem de la, de la third party cookies la zero party cookies, adica ale, ale noastre direct la, de la clienti, si le folosim in relatia cu clientii si cu prospectii nostri, de exemplu, prin e-mail marketing. Ai lucrat? E un focus al tau, e-mail marketing? Si o intrebare si mai punctuala, daca da, ce tool uri recomanzi unui antreprenor in zona de e-mail marketing?

Raluca: E un focus pentru viitor, pentru ca ne-am dat seama ca noi in NTH digital facem de la bun inceput partea asta de email marketing pentru clienti si ne am dat seama ca nu avem musai o concurenta foarte mare pe zona asta. Si chiar ne gandeam sa ne focusam mai mult pe ea. Momentan ce facem? Sunt lucrurile clasice, adica efectiv, trimitem newslettere catre baza de date, avem campanii care colecteaza mereu baza nou de date, iar newsletterele astea de multe ori le segmentam pe 2, 3 profiluri de utilizatori. Dincolo de asta, masuram de fiecare data open rate, masuram click through rate si acolo unde vedem ca avem rezultate, intr-adevar, ne concentram pe optimizarea continutului newsletter-ului. Dincolo de asta, de cele mai multe ori, clientii nostrii lucreaza cu o platforma de Marketing Automation pentru trimiterea de email uri automate, fie ca apeleaza la retargeting biz, la automatizarile mainchain, newsman mai sunt, spre exemplu, clienti care lucreaza cu Clavio, deci cu siguranta si aici exista niste fluxuri puse in place. Dar daca ma uit la ce se intampla in afara, cred ca e inca foarte mult loc de optimizare si de dezvoltare aici si asta vrem sa facem si noi pe viitor. Vreau doar sa mai adaug aici un lucru. Pe mine personal ma surprinde cat de multi antreprenori in e commerce intalnesc care imi spun ca email marketing nu functioneaza si desi focusul nostru este pe GoogleAds, FacebookAds, e-mail marketing este si nu doar in Romania si la nivel international, in continuare, canalul de marketing cu cel mai bun roi, cel mai bun roa, azi cel mai eficient canal.

Cosmin: Si acum cu noile cookie uri si foarte important.

Raluca: Cu siguranta, da!

Cosmin: Lucrezi cu oameni care ti au dat activ, de bunavoie, dreptul de comunicare.

Raluca: Da, deci va fi din ce in ce mai important, dar probabil multi dintre noi le raportam la noi insine. Corect, nici eu nu deschid prea multe newslettere, ne gandim ca nimeni nu le deschide, dar iata nu e chiar asa.

Cosmin: Da, depinde foarte mult si de executie aici. Am vazut ca conteaza foarte mult executia, in special partea de subject line care ajuta la deschidere si contentul care ajuta la click. SIi targetarea, sa ai integrare cu e commerce ul,  cu  platforma de e commerce sa nu trimiteti acelasi e-mail la toata lumea. Asta, uite un exemplu, lucram cu un antreprenor si aveam canalele obisnuite Google, Facebook de comunicare Si zic: ok, dar activam si email marketing? Zice: Nu stiu, hai sa vedem. Deci cand ne-am dus sa vedem, avea 90.000 de subscriberi in tool, in e-mail marketing, dar nu trimitea niciun newsletter si atunci a trebuit sa, adica era o mina de aur pe care pur si simplu o ignorau. Te-am intrebat si de Tool uri, pentru ca vrem sa ajutam si cu recomandari de Tool uri. Eu ce am vazut un focus foarte mare pe MailChimp care practic, primul la care te gandesti in zona de e-mail marketing si are si varianta gratuita destul de generoasa. Eu personal folosesc active campaign, care e un tool care imi permite automatizari mai smart. Dar ce am inteles ca vine acum si ca ar fi pe val este Klaviyo, de care ai spus si tu, care are un focus foarte bun pe e commerce perC si integrare cu platformele de e commerce. Incheiem cu cateva intrebari, tot punctuale. Ce kpi urmaresti tu in e commerce in general si in marketing online in particular? Asa la prima strigare cativa kpi pe care ii urmaresti in fiecare dimineata.

Raluca: In e commerce sunt totdeauna se urmaresc aceste return on ad spend si costul de achizitie pe client, combinat cu numarul de tranzactii, pentru ca aici este foarte greu sa le ai pe amandoua si e foarte important sa nu te concentrezi vreodata doar pe a scadea costul de achizitie si a marii roasul si a trezit ca au scazut vanzarile sau inversat. Adica aici e o provocare continua pe care o simtim si noi in agentie si pe care o resimt si clientii nostri. Iar apoi pe partea de marketing e foarte important sa te uiti pe indicatorii care iti spun cat de bun e mesajul. Cum ar fi, spre exemplu, rata de clic. Cum ar fi metricile de la Facebook, acele ad quality ranking care iti spun la fel cat de bun e vizualul, mesajul, si asa mai departe, si apoi sa te mai uiti si la bounce rate de pilda care iti spune daca ai cuplat bine mesajul cu landing page-ul, daca informatie e bine prezentata in landing page. Si la fel aici, probabil si la time on site combinat cu bounce rate.

Cosmin:Zi-mi time on site, ca asta nu l-am inteles niciodata, trebuie sa fie mare sau mic?

Raluca: Pai depinde.

Cosmin: OK, here we go. 

Raluca: Da, aici clar, trebuie sa te uiti la el impreuna si cu alti indicatori, cum ar fi rata de conversie, nu care cumva sa fie vorba despre niste clienti care nu gasesc produsele si sa sa te pierzi intr-un loop acolo. Da, cu siguranta de aici ne mai ajuta tool uti precum hotjar sau altele, dar cel mai folosit la noi e hotjar.

Cosmin: Tu folosesti hotjar? adica de pus pe site-uri, stiu ca se pune, dar sa-l si folosesti o data pe, nu stiu, saptamana, pe luna, te uiti pe lucrurile astea?

Raluca: Da, le mai folosim atunci cand avem o ipoteza de lucru. Stim ca e posibil sa avem o problema, atunci ne uitam in hotjar. Cred ca asta e important, nu doar sa le instalezi ca sa fie acolo, dar sa ai si ceva dupa care te uiti. Dar spre exemplu, ce pot sa spun e ca pentru Gpec ne-am uitat si ne mai uitam destul de insistent, o data, de doua ori pe an avem cate o sesiune din asta de urmarit, cate ceva pe site-ul Gpec. Dupa aia, insa mai trebuie sa treaca si un timp sa implementezi  ucrurile despre care ai tras niste concluzii. 

Cosmin: Da, da. Gpec are si un profil un pic diferit, ca e mai mult content acolo decat e commerce persuade si poti sa cumperi, bineinteles, bilete si cursuri. Zi-mi, penultima intrebare, aproape penultima intrebare. Totul se automatizeaza si am vazut ca spui si tu asta in interviuri, deja si ad urile se automatizeaza si focusul ar trebui sa fie pe mesaj, pe intelegerea clientului, pe alte lucruri decat pe butonat la FacebookAds sau Google Ads. Cum vezi tu asta si din perspectiva poate a unui tanar care vrea sa intre in zona asta de marketing online, de e commerce, ce sa invete mai degraba?

Raluca: Da, aici, in primul rand, o sa spun ca da, poate sa mi se mute gura la spate spunand chestia asta, e insa greu de, sa si ajunga mesajul asta catre cineva. Cumva ce observ este ca atat cei care lucreaza in marketing online, cat si clientii, sunt sedusi de zona asta de automatizare si cumva vor sa mearga cat mai mult catre automatiza totul. Unui om la inceput de drum in domeniul asta, i-as spune exact asta ca ar trebui sa se concentreze foarte mult pe partea asta de intelegere a datelor analytics, ce vrea el, dar partea asta de intelegere a datelor si de cuplare a intelegerii a datelor cu zona aceasta de creativitate, de mesaj, de strategie. Pentru ca da, detaliile tehnice probabil ca vor fi tot mai putine. Ce vreau sa spun aici este ca va fi tot mai usor sa se, ca un necunoscator, sa seteze o campanie de GoogleAds, ca un necunoscator sa seteze o campanie de FacebookAds si asta incerc si la cursurile de digital marketing sa le spun oamenilor sa nu ramana legati de un anumit pas din setarea campaniei intr-o anumita platforma, pentru ca, in primul rand, din experienta, se schimba modul ala de setarea campaniei de cel putin 3 ori pe an, se schimba cel putin o data pe an interfata de nimeni nu mai stie pe unde se afla, iar in plus, da, lucrurile se vor duce catre o super automatizare. Si atunci cred ca raman 2 lucruri sa intelegi foarte bine modul in care functioneaza automatizarile astea si sa intelegi fundamentele, ci in al 2-lea rand, da, sa intelegi strategie, creativitatea mesajului, zona aceasta. 

Cosmin: De aici trebuie sa spuna o intrebare punctuala si relevanta azi. Au aparut, a aparut un format de reclame nou la Google, care se cheama…

Raluca: PerformanceMax.

Cosmin: PerformanceMax. Unde pui de toate acolo si se descurca el sa le… Stiu ca super simplific, da zi-ne un pic de formatul asta, crezi ca o sa fie un format de viitor? In care pui lucruri si algoritmul imparte catre public?

Raluca: Da, este venit cumva ca o reactie a lui Google la campaniile de Facebook ads, care au multiple plasamente care nu se afiseaza doar pe Facebook, ci si in audience Network, in alte aplicatii mobile si pe alte site-uri. Si da. Google le va face sa functioneze, adica probabil ca acum nu au performante maxime, dar sunt clar un focus pentru cei de la Google si ei vor incerca sa faca aceasta targetare cat mai buna, aceasta optimizare a costului cat mai buna, si probabil ca vor incepe sa functioneze. Vestea buna cu ele este ca, totusi, ne-a aduc ceva mai multa transparenta decat campaniile de smart shopping sau campaniile de discovery. Chiar e de stiut ca PerformanceMax din aceasta vara vor inlocui campaniile de smart shopping. Acestea vor disparea complet si irevocabil. Aici e bine, totusi, ca avem o transparenta. Vom vedea care sunt plasamentele pe care s-au afisat reclamele. Vom vedea pe cine am reusit sa targetam si asta va face optimizarea lor, speram, mai usoara, dar da, PerformanceMax e inca o dovada a faptului ca lucrurile vor fi din ce in ce mai automatizate si asta nu e un lucru rau, adica nu trebuie sa ne speriem de asta, doar ca devine cu atat mai important sa intelegem cum functioneaza masinaria. N-o sa mai fim noi cei care insurubaresc acolo, dar trebuie sa stim cum functioneaza ca sa stim unde sa intervenim. 

Cosmin: Apropo de asta am citit zilele trecute pe linkedin. Cred ca un programator postase ceva care suna asa: Vom fi inlocuiti noi programatorii de sisteme automate? de artificial inteligence? Si tot el le raspundea: asta ar insemna ca clientii nostri ar trebui sa defineasca foarte clar ce vor.

Raluca: Buna asta.

Cosmin: Hai sa incheiem cu 2 intrebari asa un, fata in fata. Zi-mi o experienta proasta cu un magazin online, a ta personala de cumparare si dupa aia zi-mi una buna, si poti sa-mi zici si magazinele, ca sa stim. Daca vrei.

Raluca: Pai cred ca cu acelasi magazin online am avut si o experienta buna si una proasta.

Cosmin: Buna asta. ZI-mi, zi-mi cum a fost.

Raluca: De fiecare data mi-am cumparat cauciucuri de la cei de la cauciucuri direct. La un moment dat am avut proasta inspiratie sa comand chiar inainte de sarbatori. Pe scurt, a durat o luna si jumatate sa vad cauciucurile, timp in care nimeni nu comunica cu mine. Totusi le-am mai dat o sansa, pentru ca mi-am dat seama ca au fost si sarbatorile si au cerut oamenii scuze si asa mai departe si am mai facut o comanda de la ei, si am avut surpriza sa-mi ajunga repede sa fie informata exact cand au cand ajung produsele, sa primesc factura fara sa stau s-o cer, sa ma cert cu cineva, deci cumva a fost vorba de serviciu efectiv si a mai fost si vorba de interfata. Asta a fost experienta placuta de ambele dati. A fost foarte usor sa ma descurc in magazinul lor online. Eu care, desi sunt soferi pasionat, nu inteleg foarte multe despre cum sa alegi cauciucurile, deci a fost la fix. 

Cosmin: Au ratinguri? Au, te ajuta sa te ghidezi?

Raluca: Da. 

Cosmin: Ok, sunt din Romania?

Raluca: Da, da, da. 

Cosmin: Din Romania sau au si prezenta in Romania?

Raluca: Nu, nu, sunt din Romania. E un business din Timisoara, daca nu ma insel. 

Cosmin: Okay. Am cumparat si eu cred ca odata demult, dar cumperi rar cauciucuri nu stiu, eu nu prea le consum, mai ales acum nu mai consum, nu prea se mai consuma, adica pana la urmatoarea tura. 

Raluca: Eu mi-am luat in acelasi an anvelopele de iarna si anvelopele de vara. La cele de iarna a fost, a fost distractiv, mai ales ca le platisem online cu cardul, nu mai ajungeau, nimeni nu-mi raspundea, a fost fascinat. 

Cosmin: Da, imi inchipui, imi inchipui. Iti multumesc tare mult, multumesc pentru timp, pentru toate ideile pe care ni le-ai dat si te mai asteptam in podcastul e commerce pe concret.

Raluca: Cu mare drag. Am fost o super placere. 

Cosmin: Ma bucur, ma bucur, multumesc frumos. Ceau! 

Call Now Button